Mainos

EU tiukensi "lihan määritelmää"

Lihan määritelmä tiukkenee tästä päivästä lähtien. EU laati uudet, entistä tiukemmat määritelmät sille, mitä eläimestä saatavia ainesosia voi kutsua lihaksi toisen elintarvikkeen raaka-aineena.

Uudet pakkausmerkintävaatimukset koskevat vain niitä elintarvikkeita, jotka sisältävä lihaa ainesosana, kuten lihasäilykkeitä, -keittoja ja eineksiä sekä makkaroita.

Joidenkin lenkki- ja grillimakkaroiden, meetvurstien ja kevyttuotteiden lihapitoisuuksia joudutaankin laskemaan uudelleen. Myös useiden elimiä sisältävien makkaroiden, kuten kieli- ja maksamakkaroiden lihaprosentit muuttuvat.

- A-luokan makkarat on tehty useimmiten sellaisista aineista, jotka lasketaan lihaksi myös nykyisin, mainitsee tarkastaja Asko Toivonen Elintarvikevirastosta.

- Laatuerot tulevat paremmin näkyviin. Lihapitoisuushan lihavalmisteissa on usein se ratkaiseva kriteeri.

Tuotteiden reseptit ja koostumus säilyvät samana, vaikka pakkauksessa ilmoitettu lihapitoisuusprosentti saattaa laskea. Tuotteet, jotka on valmistettu ennen heinäkuun ensimmäistä saa myydä kaupoissa vanhoissa pakkauksissa. Lihataloille kertyy kustannuksia pakkausten uusimisesta, mutta kustannusten kokonaismäärää on vaikea arvioida.

EU:n komissio halusi lihalle yhdenmukaisen määritelmän pakkausmerkintöjä varten, koska kansalliset käytännöt poikkesivat toisistaan.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 01.07.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.