Mainos

EU suunnittelee kriisinhallintaoperaatiota Libyaan

Euroopan unioni kaavailee siviilikriisinhallintaoperaation perustamista Libyaan. Poliisi- ja oikeussektorille keskittyvä operaatio tarjoaisi apua terrorismin torjunnassa sekä raja- ja muuttoliikeasioissa. Suomi tukee operaation valmistelua.

Operaation perustaminen edellyttää Libyan yhtenäishallituksen pyyntöä. Toistaiseksi maassa on olemassa vasta poliittinen sopimus YK:n tukeman yhtenäishallituksen muodostamisesta.

Libya on ollut poliittisessa kaaoksessa pitkään, mikä on ruokkinut ihmissalakuljettajien toimintaa. Libyasta Eurooppaan pyrkivien määrä on kasvanut rajusti kevään aikana.

EU-maiden ulko- ja puolustusministerit keskustelevat Libyan tilanteesta tänään Luxemburgissa. Suomesta paikalla ovat ulkoministeri Timo Soini (ps.) ja puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.).

Viime vuonna EU perusti sotilasoperaation Välimerelle ehkäisemään ihmissalakuljettajien toimintaa. Operaatio toimii kansainvälisillä vesillä Libyan edustalla. Libyan aluevesille pääsy edellyttäisi maan yhtenäishallituksen hyväksyntää.

Suomi on lähettänyt operaatioon esikuntaupseereja sekä alustarkastusosaston. Operaatio suorittaa alustarkastuksia ja pyrkii siten selvittämään ja häiritsemään salakuljetusverkostojen toimintaa.   

2:01

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.