EU pääsi sopuun Libyan asevientikieltoa valvovasta merioperaatiosta

EU-maat ovat saavuttaneet yhteisymmärryksen Libyan asevientikieltoa valvovan merioperaation yksityiskohdista, kertoo uutistoimisto AFP diplomaattilähteisiinsä nojaten.

Iriniksi nimetyllä operaatiolla pyritään katkaisemaan aseiden virta Libyaan, jossa on käyty repivää sisällissotaa vuoden 2011 kansannoususta lähtien. Asevientikiellon pitävyys on katsottu keskeiseksi seikaksi Libyan tilanteen vakauttamisessa.

AFP:n mukaan viimeiset auki olleet yksityiskohdat on saatu soviteltua EU-suurlähettiläiden pöydässä. Operaation on määrä alkaa kuun lopussa.

Poliittinen yhteisymmärrys asiasta saavutettiin jo helmikuussa. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi viikon alussa, että viime metreillä oli auki vielä kaksi yksityiskohtaa.

Ensimmäinen käsitteli sitä, miten operaation aluetta olisi mahdollista vaihtaa, jos alukset vetäisivät puoleensa runsaasti Eurooppaan pyrkiviä veneitä. Toinen koski sitä, mihin satamiin merestä pelastettavat ihmiset kuljetettaisiin.

AFP:n mukaan Kreikka on luvannut ottaa vastaan operaation aikana mahdollisesti pelastettavat ihmiset.

Operaatiolla on yksivuotinen mandaatti, joka voidaan uusia. Operaation etenemistä tarkastellaan ministeritasolla kuitenkin neljän kuukauden välein, jotta pystytään seuraamaan, vetääkö operaatio puoleensa Eurooppaan pyrkijöitä.

Taustalla operaatio Sophia

Operaatio Irinissä on tietyssä mielessä kyse EU:n aiemman merioperaation Sophian elvyttämisestä, mutta uudella nimellä ja uudella mandaatilla. Eroa aiempaan on siinä, että nyt operaation ensisijainen tavoite on asevientikiellon valvonta.

Operaatio Sophiaan kuuluneet laivat lakkasivat seilaamasta Välimerellä viime vuonna. Sen tavoitteena oli pysäyttää ihmissalakuljettajat, ja alukset ovat pelastaneet kymmeniätuhansia siirtolaisia Välimerellä vuoden 2015 jälkeen.

Haaviston mukaan Suomi kaavailee osallistuvansa Iriniin kymmenen ihmisen voimin. Vahvuus on sama, jolla Suomi oli mukana Sophiassa.

Lue myös:

    Uusimmat