Ohisalo kertoo, miten Suomi vastaa kiristyneeseen tilanteeseen EU:n ulkorajoilla

Ohisalo kommentoi: Osallistuuko Suomi Kreikan rajavalvontaan? 4:20
Maria Ohisalo kommentoi, osallistuuko Suomi Kreikan rajavalvontaan.

EU-maiden sisäministerit kokoontuvat huomenna keskustelemaan Kreikan rajalla kiristyneestä siirtolaistilanteesta.

Suomen sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoo Suomen osallistuvan yhteisiin rajavaltontaoperaatioihin sekä selvittävän humanitaarisen avun tarpeen.

Sisäministeri Ohisalo kommentoi Kreikan ja Turkin välisen rajan tilannetta toimittajille tänään eduskunnassa. Hänen mukaansa Suomi lähtee ajamaan pitkäaikaisia ratkaisuja.

– Eurooppalainen yhteinen turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikka tarvitsee sen pitkän linjan, oikean poliittisen ratkaisun, Ohisalo sanoo.

– Hätäapu, kuten nämä sisäiset siirrot tässä kohtaa, nämä eivät yksin riitä.

Kreikka pyytänyt Suomelta apua

Tällä hetkellä Suomi aikoo tukea Kreikkaa vastaanottamalla 175 alaikäistä pakolaista. Asiasta päätettiin viime viikolla.

Sen lisäksi Suomi on jo mukana muun muassa raja- ja merivartiovirasto Frontexin ja poliisivirasto Europolin rajavalvonnassa, sekä muissa EU:n omissa operaatioissa.

– Tällä hetkellä suomalaisia toimii operaatioissa toistakymmentä. Lisäksi ministeriö on valmistautunut lähettämään 30 lisähenkilöä tarvittaessa, Ohisalo kertoo.

Se, kuinka paljon suomalaisviranomaisomaisilla olisi valtaa EU:n ulkorajoilla, on ministerin mukaan operatiivinen kysymys. Ohisalon mukaan EU:n raja toimii kansainvälisten velvoitteiden ja sopimusten nojalla. Rajavartioiden tehtävänä on etsiä laittomasti maahan tulleet henkilöt ja ohjata heidät oikeille viranomaisille. Suomen rajavartiolaitos on ollut siinä apuna.

– Raja tekee siinä tärkeää työtä Kreikan tukena, että ylipäätään myös ihmisoikeuksiakin tässä EU:ssa vielä kunnioitetaan, Ohisalo toteaa.

Kreikka on pyytänyt Suomelta tukea Euroopan pelastuspalvelumekanismin avulla. Mikä tahansa maa voi pyytää apua unionin mekanismin kautta, kun omat voimavarat eivät riitä vakavasta onnettomuus- tai häiriötilanteesta selviämiseen. Sisäministeri Ohisalon mukaan Suomi selvittää, minkälaista humanitaarista apua se voisi tarjota.

– Puhutaanko teltoista, patjoista, suojista, mitä pakolaisleirillä tarvittaisiin, Ohisalo kuvailee. 

Lue myös:

    Uusimmat