EU pidättyi Israel-pakotteista

Luxemburgissa koolla olevat EU:n ulkoministerit ovat antaneet täyden tukensa Yhdysvaltain ulkoministerin Powellin välitysyrityksille Lähi-idässä.

Euroopan unioni tyytyi varovaiseen kantaan ja pidättäytyi Israelin vastaisista pakotteista, kun jäsenmaiden ulkoministerit käsittelivät Lähi-idän tilannetta Luxemburgissa tänään. Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan Suomi olisi kannattanut selkeitä toimia Israelia vastaan, mutta sellaisia ei ajettu.

-Olimme valmiit tässäkin kokouksessa olemaan mukana toimissa, jos olisi ollut konkreettisia esityksiä, Tuomioja sanoi Luxemburgissa.

Tuomioja piti tervetulleena Euroopan parlamentin viime viikon linjausta. Parlamentti vaati mm. asevientikieltoa ja suositti kauppasuhteiden jäädyttämistä Israelin kanssa. -Se heijastaa yleistä näkemystä EU:n jäsenmaissa, Tuomioja totesi. Selvä jako EU-maiden suhtautumisessa Israeliin paljastui, kun aseiden vientikieltoa Israeliin ei kirjattu kokouksen päätelmiksi. -Pidän tätä valitettavana, Tuomioja sanoi.

Myös Ruotsin ulkoministeri Anna Lindh oli pettynyt siihen, että aseviennin osalta EU ei kyennyt ilmaisemaan selvästi kantaansa. Kokouslähteiden mukaan asevientiä koskeva kohti vesittyi Saksan ja Britannian vaatimuksesta. Samat maat äänestivät Israelia tuomitsevaa julkilausumaa vastaan YK:n ihmisoikeuskomissiossa tänään.

EU-ministerit eivät olleet erityisen toiveikkaita Lähi-idän tilanteen suhteen. Unioni korosti ensi viikolla pidettävän Valencian Välimeri-kokouksen tärkeyttä. Tuomioja ei silti uskonut, että Israelin ja Palestiinan edustajat istuisivat yhtä aikaa samassa pöydässä 15 EU:n ulkoministerin kanssa. -Tässä tilanteessa se ei näytä todennäköiseltä, Tuomioja sanoi.

Kauppasuhteet ennallaan

Unioni ei halua myöskään tässä vaiheessa jäädyttää kauppasuhteitaan Israeliin, kuten parlamentti vaati. Myös EU:n komissio on esittänyt unionin ja Israelin assosiaatiokokouksen ennenaikaista koollekutsua. EU vaatii Tuomiojan mukaan tähänastista voimakkaampaa kansainvälistä läsnäoloa ja painostusta Lähi-idässä. Samoin ministerit antoivat odotetun tukensa Yhdysvaltain ulkoministerin Colin Powellin pyrkimyksille saada aikaan tulitauko ja Israel vetäytymään Länsirannalta.

Tuomioja korosti, että humanitaarisen avun kuten lääkkeiden ja ruoan perille meno on varmistettava ja avustustyöntekijöiden turvallisuus taattava. -Keskusteluissa tuli esille, että Israelin toiminta on selvästi rikkonut kansainvälistä ja humanitaarista oikeutta, Tuomioja tähdensi.

Tuomioja kertoi, että myös Saksan rauhansuunnitelma Lähi-idässä sai myönteisen vastaanoton. Saksan ulkoministeri Joschka Fischerin mukaan tavoitteena on tulitauko, Israelin vetäytyminen, juutalaissiirtokuntien purku ja palestiinalaisvaltion perustaminen. Lisäksi Saksa on ehdottanut Lähi-itään kansainvälisten joukkojen valvomaa turva-aluetta.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 15.04.2002).

Lue myös:

    Uusimmat