EU-parlamentissa keskustellaan romanien oikeuksista

EU-parlamentti kokoontuu tänään syksyn ensimmäiseen täysistuntoon. Strasbourgissa odotetaan vilkasta keskustelua romaniasioista.

Debatin asiasta halusivat sosialidemokraatit ja liberaalit päämääränään tuomita varsinkin Ranskan toimet. Kansalaisvapausvaliokunnan mielestä liikkumisen rajoittaminen ei ole EU:n lakien eikä ihmisoikeussopimuksen mukaista. Ranska aloitti viime kuussa romanien karkotukset perustellen niitä yleisellä järjestyksellä ja turvallisuudella.

YK on antanut Ranskalle moitteita romanien palauttamisesta Romaniaan. EU-komissio on puolestaan ilmoittanut, että se seuraa tilannetta erittäin tarkasti.

Myös parlamentin suurin ryhmä, oikeistoryhmä, haluaa perusteellista keskustelua ja sen tuloksena EU:lle romanistrategiaa. EPP:n mielestä EU-kansalaiset saavat liikkua työn ja opiskelun perässä. Myös silloin kun he ovat tarpeeksi varakkaita, ettei heistä tulee taakkaa toiselle EU-maalle, on liikkuminen EPP:n mielestä suotavaa.

EU-parlamentissa kuohuivat tunteet jo eilen illalla, mutta muusta syystä: Poliittisia ryhmiä ärsytti puheenjohtajiston vaatimus, että kaikki mepit ovat läsnä tänä aamuna, kun komission puheenjohtaja José Manuel Barroso tulee puhumaan Unionin tilasta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat