EU panostaa työpaikkojen luomiseen

EU-maiden johtajat haluavat, että Eurooppaan luodaan kaksi miljoonaa uutta työpaikkaa vuosittain. Tavoite kirjattiin tänään Brysselissä päättyneen huippukokouksen loppuasiakirjaan.

EU-maat lupaavat myös tehostaa tutkimusta ja koulutusta sekä helpottaa pienten ja keskisuurten yritysten perustamista.

Palvelujen vapautusta rajat ylittävään kilpailuun aiotaan niin ikään ajaa vahvasti. Palveludirektiivi rakentuu EU:n parlamentin hyväksymälle pohjalle.

Huippukokouksessa sovittu talouskasvun, työllisyyden sekä yhteisen energiapolitiikan vauhdittaminen jäi kuitenkin vielä enemmänkin sanoiksi, sillä yksittäiset käytännön toimet ovat pitkälti edelleen sopimatta.

Energia osaksi yhteistä ulkopolitiikkaa

Euroopan unionin johtajat haluavat turvata tulevaisuuden energiansaannin tekemällä siitä osan EU:n yhteistä ulkopolitiikkaa.

Energiansaannin turvaaminen huolettaa jäsenmaita, sillä unionin riippuvuus ulkopuolisesta energiasta kasvaa jatkuvasti. Lisäksi EU on erittäin riippuvainen varsinkin Venäjän kaasuvaroista.

- Nyt on tapahtumassa selviä muutoksia maailman mittakaavassa, ja se panee tämän mantereen pohtimaan, mitä tulee tehdä, toteaa pääministeri Matti Vanhanen.

Puheenjohtajamaa Itävallan liittokansleri Wolfgang Schüssel muistuttaa puolestaan, että energia liittyy jo nyt läheisesti kansainväliseen politiikkaan, kuten Irakin ja Iranin tapaukset ovat osoittaneet. Schüsselin mukaan energiapolitiikan kehittämiseen palataan seuraavan kerran jo kesäkuun huippukokouksessa.

Ulkopolitiikan lisäksi energiakeskustelussa ovat nousseet esille kestävä kehitys sekä energiasaannin turvaaminen kriisitilanteissa. Sekä Schüssel että Vanhanen painottavat, että jokaisella jäsenmaalla on jatkossakin oikeus päättää, millaisia energialähteitä ne haluavat käyttää. Näin esimerkiksi päätös ydinvoimasta kuuluu jokaiselle maalle itselleen, ei EU:lle.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat