EU:n yritysvastuudirektiivin äänestyksessä otettu aikalisä: "Kaikille samat pelisäännöt"

Pitääkö yritysten sitoutua arvioimaan oman toimintansa haittavaikutuksia? 10:31
Katso video! pitäisikö yritysten sitoutua arvioimaan oman toimintansa haittavaikutuksia?

EU:n yritysvastuudirektiivin ratkaisevaa äänestystä on lykätty.

EU sorvaa yritysvastuudirektiiviä. Sekä unionin jäsenmaiden, että EU-parlamentin täytyy hyväksyä säätely ennen sen voimaantuloa. 

Asiassa on hiljattain otettu aikalisä ja ratkaisevaa äänestystä on siirretty. MTV:n Huomenta Suomessa aiheesta olivat keskustelemassa Pelastakaa Lapset ry:n yritysyhteistyöpäällikkö Camilla Ekholm, sekä Finnwatch Oy:n toiminnanjohtaja Sonja Finér.

Finér kertoo, että Yritysvastuudirektiivi asettaisi yrityksille velvollisuuden olla selvillä esimerkiksi alihankintaketjuissaan olevista ihmisoikeus- ja ympäristöriskeistä.

– Jos jotain haitallisia ihmisoikeus- tai ympäristövaikutuksia aiheutuisi, niin yrityksillä olisi velvollisuus korjata niitä. Lisäksi direktiivi sisältää merkittäviä ilmastotekoja ja velvoitteita yrityksille. 

– Suurten yritysten tulee laatia siirtymäsuunnitelma, jolla liiketoiminta ja strategia saatetaan Pariisin sopimuksen ilmastotavoitteiden polulle. Finér sanoo.

Lisää vastuunkantoa

Merkittävän direktiivin on tarkoitus lisätä yritysten sosiaalista ja ekologista vastuuta.

Pelastakaa Lapset ry:n Camilla Ekholmin mukaan direktiivi pitäisi saada vipuvarreksi yrityksille, jotta kaikki yritykset voisivat toimia samalla tavalla. 

Hänen mukaansa monet yritykset ovat jo kantaneet niin sosiaalista- kuin ympäristövastuutakin.

– Se olisi tärkeää, jotta saisimme kaikille samat pelisäännöt, Ekholm toteaa.

Mikäli direktiivi menisi läpi, niin toisi se myös lisäkustannuksia.

– Enää ei voi ostaa sikaa säkissä ja myydä sitä piittaamatta ympäristöasioista ja ihmisoikeuksista, eli kyllä joillekin yrityksille tulee kustannuksia Finér kertoo.

Hänen mukaansa direktiivin tarkoituskin on osin luoda säätelykenttä niin, ettei vastuuttomuudella saisi enää kilpailuetua. Direktiivin toteutuessa sen valvontaan on useita keinoja, kuten viranomaisvalvontaa, sekä siviilioikeudellisia toimeenpanokeinoja.

– Jos yrityksen arvoketjuissa tapahtuu jotain, niin uhrit voisivat tuoda EU-tuomioistuimiin tapauksia oikeuden eteen, Finér sanoo.

– Me mietimme lasten ja nuorten kannalta, jotta heille tulisi mahdollisuus saada myös oma ääni kuuluviin. Sen takia tämä olisi hyvin tärkeä, että he voisivat tuoda omia vaatimuksiaan markkinoille, Ekholm lisää.

Mitä direktiivin toteutuminen käytännössä tarkoittaisi? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat