EU-komissiolta suositus päästöjen vähentämisestä: Tavoitteena ilmastoneutraalius vuoteen 2050 mennessä

EU-komission ehdotus: Jäsenmaat vähentävät päästöjään 90 prosenttia vuoteen 2040 mennessä 1:50
EU-komission ehdotus: Jäsenmaiden vähennettävä päästöjään 90 prosenttia vuoteen 2040 mennessä

Komission arvion mukaan muun muassa fossiilisten polttoaineiden tuista on siirryttävä pois.

EU-komissio suosittelee, että kasvihuonekaasupäästöjä vähennetään vuoteen 2040 mennessä 90 prosenttia vuoden 1990 tasosta. Tavoitteena on saada EU:sta ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä.

Komissio katsoo, että ilmastoon liittyvät taloudelliset vahingot Euroopassa ovat olleet arviolta 170 miljardia euroa pelkästään viimeisten viiden vuoden aikana. Vaikutusarviossa myös katsotaan, että toimimattomuuden aiheuttama ilmaston lämpeneminen voisi vähentää EU:n bruttokansantuotetta ainakin noin 7 prosenttia vuosisadan loppuun mennessä.

Komission mukaan päästöjen vähentäminen suosituksen mukaisesti vaatii useiden edellytysten täyttymistä. Lähtökohtana on nykyinen sääntely, jotta päästöjä voidaan vähentää vähintään 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Myös kansallisten energia- ja ilmastosuunnitelmien luonnosten päivittäminen on keskeinen tekijä, komissio katsoo.

Päästövähennyksiä ja hiilenpoistoa

Komissio sanoo, että 90 prosentin tavoitteen saavuttaminen edellyttää sekä päästövähennyksiä että hiilenpoistoa. Näin ollen tarvitaan hiilidioksidin talteenotto- ja varastointiteknologioiden ottamista käyttöön ja talteen kerätyn hiilen hyödyntämistä teollisuudessa.

Komission arvion mukaan siirtymään on vuosiin 2011–2020 verrattuna investoitava vuosittain 1,5 prosenttia lisää suhteessa bruttokansantuotteeseen siirtämällä resursseja pois vähemmän kestävistä käyttötarkoituksista, kuten fossiilisten polttoaineiden tuista. Suurin osa vaadittavista investoinneista tulee yksityiseltä sektorilta, komissio huomauttaa.

Lue myös:

    Uusimmat