Vastatuulessa olleesta EU:n yritysvastuudirektiivistä viimein sopu

Vastatuulessa ollut Euroopan unionin yritysvastuudirektiivi sai EU:n jäsenmaiden määräenemmistön tuen, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) tiedotteessaan. EU:n neuvoston pysyvien edustajien komitea käsitteli asiaa tänään.

Suomi tuki puheenjohtajamaa Belgian tekemää ehdotusta. Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi viime viikolla, että Suomi sai läpi oleellisia muutoksia ryhmäkannetta koskevaan artiklaan ja siirtyi direktiivin kannalle.

Puheenjohtajamaa Belgian ehdotuksesta direktiiviin tehtiin myös useita muita muutoksia. Direktiiviä sovelletaan yrityksiin, joissa on vähintään tuhat työntekijää ja joiden liikevaihto on 450 miljoonaa euroa.

Edellisessä ehdotuksessa direktiiviä olisi sovellettu yrityksiin, joissa on vähintään 500 työntekijää ja liikevaihto on 150 miljoonaa euroa ja tämän lisäksi pienempiin tiettyjen riskialojen yrityksiin. Nyt riskialojen yritykset eivät ole enää mukana. Riskialoja tarkastellaan myöhemmin osana sääntelyn uudelleenarviointia.

Pitääkö yritysten sitoutua arvioimaan oman toimintansa haittavaikutuksia? 10:31
Mitä direktiivin toteutuminen käytännössä tarkoittaisi? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta!

"Muuttaa maailmaa paremmaksi"

Asiaa seurannut kansalaisjärjestö Finnwatch pitää direktiiviä merkittävänä edistysaskeleena, vaikka direktiivi muuttui matkan varrella alkuperäistä löysemmäksi.

Direktiivin myötä suuret yritykset velvoitetaan laatimaan ja toteuttamaan ilmastoa koskevat siirtymäsuunnitelmat, joilla niiden strategia ja liiketoimintamallit muutetaan vastaamaan puolentoista asteen ilmastotavoitetta.

– Monet vastuulliset yritykset ovat jo toimineet tämänsuuntaisesti. Nyt vastuuttomuudella kilpailuetua tavoitelleet yritykset pakotetaan samaan. Tämä muuttaa maailmaa tuntuvalla tavalla paremmaksi, sanoo tiedotteessa Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Finér.

Asia etenee Euroopan parlamentin äänestyksiin.

Lue myös:

    Uusimmat