Mainos

EU:n valtuuskunta Albaniassa

EU:n korkean tason valtuuskunta saapui eilen Tiranaan neuvottelemaan Albanian hallituksen kanssa maata koettelevan kriisin ratkaisemisesta. Hollantilaisen Jan de Marchant et d'Ansembourgin johtama 11-henkinen valtuuskunta on neuvotellut pääministeri Bashkim Finon kanssa. Valtuuskunnan odotetaan käyvän kaksipäiväisen matkansa aikana myös Durresin ja Vloren satamakaupungeissa.

EU:n ulkoministerit sopivat eilen lähettävänsä Albaniaan neuvoa-antavaksi valtuuskunnaksi nimetyn avustajajoukon, jonka tarkoitus on taata EU:n avun perillemeno. Nyt Albaniaan saapuneen ns. etujoukon on tarkoitus valmistella avustusjoukon saapumista ja selvitellä avuntarvetta.

Joukkopako jatkuu

Albanialaiset ovat edelleen jatkaneet pakoaan maasta huolimatta siitä, että tilanne Albaniassa on jonkin verran rauhoittunut. Italiaan on viranomaisten mukaan saapunut nyt jo noin 6000 pakolaista.

Italian rannikkovartioston alukset pelastivat yli 800 albanialaista sen jälkeen kun heitä kuljettanut alus oli joutunut merihätään Italian rannikolla. Vloresta lähtenyt, pakolaisia tupaten täynnä ollut huonokuntoinen alus haukkasi vettä ja oli vaarassa upota. Italian rannikkovartioston edustajan mukaan kaikki laivassa olleet ihmiset saatiin kuitenkin pelastettua. Myös Ravennan ja Otranton satamiin saapui maanantaina lisää albanialaisia.

Kaupat ja virastot pitivät maanantaina ovensa auki pääkaupungissa Tiranassa ja liikenne toimi normaalisti. Albaniassa oli kuitenkin edelleen voimassa poikkeustila, öinen ulkonaliikkumiskielto ja koulut pysyivät suljettuina.

Sosialistijohtaja vetosi Berishaan

Sosialistipuolueen johtaja Fatos Nano kehotti presidentti Sali Berishaa lopettamaan hallituksen työhön sekaantumisen ja käyttämään sen sijaan energiansa järjestyksen palauttamiseen Albaniassa. Nanon mukaan presidentin tulisi myös harkita syrjään astumista.

-Haluaisin mieluummin kätellä häntä Albanian kansalaisena kuin presidenttinä, Nano sanoi ensimmäisessä vankilasta vapautumisen jälkeen pitämässään tiedotustilaisuudessa. Berisha ilmoitti eilen armahtaneensa Nanon.

Nanon mukaan Berishan kauden tulisi kuitenkin päättyä demokraattista tietä. Berisha on itse sanonut eroavansa, jos hänen puolueensa ei voita kesäkuussa pidettäviä vaaleja.

Nano vetosi myös albanialaisiin, jotta he eivät lähtisi maasta vaan antaisivat pääministeri Bashkim Finon hallitukselle tukensa.
(STT-Reuter-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.