Mainos

EU:n ulkoministeri: Venäjä, Syyriassa pitää toimia nyt

EU:n ulkoministeri Catherine Ashton patisti tänään Helsingissä Venäjää tiukempiin toimiin Syyrian väkivallan kierteen katkaisemiseksi. Ashton toivoo presidentti Vladimir Putinilta myös demokratiaa Venäjälle.

– Nyt kun vaalit ovat ohi, on tärkeää jatkaa Venäjän patistamista toimintaan (YK:n) turvallisuusneuvostossa, Ashton sanoi.

Venäjä on vastustanut YK:ssa Syyrian presidentin Bashar al-Assadin vastaisia päätöslauselmia. Suomessa vieraileva Ashton kertoi keskustelleensa asiasta useasti Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa.

– Tiedän, että venäläiset ovat halunneet painostaa al-Assadia omalla tavallaan, mutta he ovat huomanneet, että se ei toimi. Toivon, että lähipäivinä jatkamme turvallisuusneuvoston työtä, ulkoministeri sanoi.

Ashton laittaa nyt toivonsa kriisin ratkaisemisessa YK:n ja Arabiliiton Syyrian-erityislähettilääseen Kofi Annaniin. Annan vierailee Syyriassa viikonloppuna.

– Ensimmäinen osa EU:n suunnitelmaa on tukea Kofi Annania. Toisekseen teemme läheistä yhteistyötä Syyrian naapurimaiden kanssa ja autamme heitä muun muassa pakolaisasiassa. Kolmanneksi olemme olleet yhteydessä Syyrian oppositioryhmiin ja kehottaneet niitä yhdistämään voimansa, valotti Ashton EU:n toimenpiteitä.

Ashtonin mukaan myös taloudellisten sanktioiden mahdollisuuksia pohditaan.

Ashton: Venäjälle poliittisia uudistuksia

Ashton kertoi myös toivovansa, että Venäjän vastavalittu presidentti Vladimir Putin kiinnittää huolella huomiota "seikkoihin, joita on kerrottu tapahtuneen vaalien aikana".

Ashton kiitteli vuolaasti Venäjän tuoretta jäsenyyttä Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa. Jäsenyys toteutui viime vuoden lopulla 18 vuoden väännön päätteeksi.

– Toivon, että presidentti Putin ei vie eteenpäin vain taloudellisia uudistuksia, vaan myös poliittisia uudistuksia ja tapaa, jolla talouselämää kehitetään. Täytyy kehittää vahvojen ja itsenäisten instituutioiden vapautta. Uskomme vakaasti ihmisoikeuksiin ja demokratiaan, Ashton sanoi.

Ashton tapasi Suomen johtoa

Suomessa vieraileva Ashton tapasi aamulla Helsingissä presidentti Sauli Niinistön, pääministeri Jyrki Kataisen (kok.), ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) ja kehitysministeri Heidi Hautalan (vihr.).

Päivällä matka jatkui Rovaniemelle, jossa asialistalla oni muun muassa tapaaminen Suomen, Ruotsin ja Norjan saamelaiskäräjien puheenjohtajien kanssa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.