Mainos

EU:n työllisyyshankkeet liian monimutkaisia

Työministeriö on luonut liian monimutkaisen hallintojärjestelmän EU:n sosiaalirahaston rahoittamille hankkeille. Ministeriö myös yliarvioi sosiaalirahaston hankkeiden työllistäviä vaikutuksia, arvio valtiontalouden tarkastusvirasto.

Tarkastusvirasto toteaa tänään julkaistavassa katsauksessaan, etteivät hakijat järjestelmän monimutkaisuuden takia osaa tehdä tukihakemuksia ilman viranomaisten opastusta. Hakijoiden avustaminen kuluttaa viranomaisten muutenkin niukkoja voimavaroja turhaan, virasto moittii. Tarkastusviraston mielestä sosiaalirahaston hallintojärjestelmä on niin monimutkainen kokonaisuus, että sen toimintaan liittyy suuria riskejä maksatuksessa, seurannassa ja valvonnassa. Tarkastuksen kohteena olivat työministeriö, ja sen alaiset työvoima- ja elinkeinokeskusten työvoimaosastot Kainuussa, Lapissa ja Vaasassa.

Työministeriö hallinnoi Euroopan sosiaalirahaston rahoittamia hankkeita Suomessa. Hankkeilla autetaan pitkäaikais- ja nuorisotyöttömiä ja autetaan yrityksiä kouluttamaan henkilöstöään. Tarkastusvirasto arvostelee myös hankkeiden seurantaa. Luotettavaa tietoa hankkeiden luomista tai säilyttämistä työpaikoista ei pystytty tuottamaan.

Julkisuudessa olleita arvioita ohjelmien työllistämisvaikutuksista virasto pitää "aika optimistisina". Tarkastetuissa kohteissa on uusia työpaikkoja löytynyt vähemmän kuin mitä suunnitelmien mukaan piti syntyä. Sosiaalirahaston rahoittamien hankkeiden pitäisi tuoda esille uusia innovaatioita, mutta tarkastusviraston mielestä tätä puolta ei ole riittävästi painotettu hankkeita valittaessa. Meneillään olevalla ohjelmakaudella 1995-1999 sosiaalirahastolla on käytössään Suomessa 10,9 miljardia markkaa. Vuositasolla sosiaalirahaston ohjelmiin käytetään keskimäärin 2,2 miljardia markkaa. Rahat hankkeisiin tulevat osaksi EU:lta, osaksi valtiolta ja osaksi yksityisiltä rahoittajilta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.