Mainos

EU:n Turkki-kiistaan ei vieläkään ratkaisua

EU-maiden kiista Turkista jatkuu. Tämänpäiväinen kokouskaan Brysselissä ei löytänyt ratkaisua siihen, mitä Turkin niskoittelulle Kyproksen suhteen pitäisi tehdä.

Turkilla on Kyproksen pohjoisosassa kymmeniätuhansia sotilaita, eikä se lupaa tunnustaa Kyproksen hallitusta ennen kuin kahtiajaetun saaren tulevaisuus on ratkaistu.

- On vakavaa, että Turkki ei tunnusta EU:n jäsentä, vaikka maa haluaa mukaan EU:n yhteistyöhön, sanoo Kyproksen Helsingin suurlähettiläs Loria Markides MTV:n uutisille.

Kypros haluaisi tunnustuksen ennen kuin Turkin EU-neuvottelut alkavat. Muut EU-maat ovat periaatteessa samaa mieltä. Mutta kaikki eivät halua esittää Turkille uhkavaatimusta, jotta neuvottelujen startti ei vaarantuisi. Joillekin maille taas neuvottelujen siirtyminen hamaan tulevaisuuteen sopisi oikein hyvin.

- Neuvottelujen lykkäämisestä seuraisi vakavia ongelmia. Se voisi olla koko jäsenyyshankkeen loppu, sanoo Turkin Helsingin vt. suurlähettiläs Ferda Akkerman.

- Neuvottelujen aloittamisen ehdoksi ei milloinkaan asetettu, että Turkin on tunnustettava Kypros. Jos tämä oli itsestään selvää, niin miksi sitä ei sanottu aiemmin? ihmettelee Akkerman.

Vaatimusta ei esitetty, koska Turkin uskottiin tunnustavan Kyproksen ainakin käytännössä. Mutta Turkki onkin päinvastoin alleviivannut, että tunnustusta ei tipu. Käytännössä tämä näkyy esimerksiksi niin, että Turkki ei päästä kyproslaisia laivoja satamiinsa.

- Tämä aiheuttaa epävarmuutta kyproslaisille sekä maassamme työskenteleville yrityksille. Tämä on tärkeä asia, sanoo Kyproksen Helsingin suurlähettiläs Loria Markides.

Kyse on periatteen lisäksi myös rahasta. Kyproksen kauppalaivasto on maailman yhdeksänneksi suurin ja kauppaa haluttaisiin käydä vapaasti myös Turkin kanssa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 16.09.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.