Mainos

EU:n tuomat hinnankorotukset järkyttävät virolaisia

Mahdollisen Euroopan Unionin jäsenyyden mukanaan tuomat hinnankorotukset kauhistuttavat virolaisia kuluttajia.

Virolaisille on vähitellen selviämässä, millaisia hinnankorotuksia Euroopan unioniin liittymien tuo tullessaan. Monille kuluttajille tieto uusista hinnoista tuli kuitenkin täytenä shokkina. Samalla kun hintojen nousu järkyttää kuluttajia, merkitsee se Viron maataloudelle piristysruisketta.

Virossa ei tähän saakka ole juurikaan tunnettu tukiaispolitiikkaa. Nyt EU yhtäkkiä nostaa tuottajahinnat aivan toiseen luokkaan. Useiden virolaisten maataloustuotteiden hinnat tulevat jopa kaksin- tai kolminkertaistumaan EU-jäsenyyden myötä. Toisaalta tämä merkitsee myös sitä, että kaikki Virossa tuotettava naudanliha menee hetkessä kaupaksi länsimarkkinoilla, koska sen hinta on nykyisin noin puolet EU:n hintatasosta.

Interventiohintajärjestelmä nostaa virolaiskaupoissa myytävien omenien, tomaattien ja sokerin hinnat

kolminkertaisiksi. Voi ja naudanliha puolestaan kallistuvat Postimees-lehden selvitysten mukaan tuplahintaisiksi. Maatalousministeriön apulaiskansliapäällikkö Andres Oopkaup näkee tulevassa tilanteessa myös hyviä puolia. Koska EU:n rajahintajärjestelmä on laadittu takaamaan tuottajille tuotteistaan tietty maksu, voi se merkitä Viron maataloudelle hetkellisesti suuria lisätuloja. EU voi nimittäin teoriassa ostaa Viron koko vuotuisen maataloustuotannon, jotta tuottajahinnat nousevat EU:n sisämarkkinoiden tasolle. Rajahinnat eivät koske kaikkia tuotteita, mutta esimerkiksi voin, maitojauheen, naudanlihan sekä joidenkin hedelmien ja viljalajien osalta hintojen nousu on Oopkaupin mukaan hyvin todennäköistä.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.