EU:n parlamentti setvii huumelakia

EU:n parlamentti haluaa vielä miettiä kantaansa kiisteltyyn ehdotukseen Euroopan huumelainsäädännön yhtenäistämisestä. Hollannin entinen terveysministeri Hedy d'Ancona (SDP-ryhmä) esittää mietinnössään, että jäsenmaiden huumelait muutetaan vastaamaan lakien tosiasiallista soveltamiskäytäntöä.

Kiistellyimpiä kohtia d'Anconan ehdotuksessa on, että YK:n sopimuksia pitäisi muuttaa niin, että mietojen huumeiden käyttö ei olisi rangaistava teko. Lisäksi lääkärit voisivat ehdotuksen mukaan kirjoittaa kovien huumeiden reseptejä, mutta reseptikäytäntöä valvottaisiin tarkoin.

D'Anconan mietintö on aiemmin hyväksytty niukalla enemmistöllä EU:n parlamentin kansalaisvapauksien ja sisäasiain valiokunnassa. Tiukassa äänestyksessä tänään Strasbourgissa parlamentti päätti SDP-ryhmän tuella lähettää mietinnön uuteen valiokuntakäsittelyyn. Parlamentin konservatiiviryhmä, johon kuuluvat myös suomalaiset kokoomuspoliitikot, olisi halunnut ryhtyä käsittelemään mietintöä heti. Ryhmän tavoitteena oli torjua ehdotukset huumeiden käytön rangaistavuuden lopettamisesta.

Laillistamiskysymys on kiperä Britannian työväenpuolueelle, joka on ryhtynyt kovin ottein taisteluun huumeita vastaan. Konservatiiviryhmästä kuului arveluja, joiden mukaan pääministeri Tony Blair oli kehottanut sosiaalidemokraatteja lykkäämään äänestystä, jonka lopputulos oli epävarma. Päätös uudesta valiokuntakäsittelystä syntyi äänin 252-223. Suomalaisten sosiaalidemokraattien leiristä tähdennettiin, että äänestyksen perusteella ei voida päätellä, minkälainen kanta jäsenillä on huumeongelmiin. Samoilla linjoilla oli myös liberaalien ELDR-ryhmä, joka ei ollut tehnyt ryhmäpäätöstä asiassa.

D'Anconan mietintö on herättänyt suurta kohua mm. Ruotsissa, missä ruotsalaiset EU-parlamentaarikot ovat tuominneet jyrkästi laillistamishankkeet. Ruotsalaiset sosiaalidemokraatit äänestivät suomalaisten kollegojensa tavoin uuden valiokuntakäsittelyn puolesta, kun taas ruotsalaiset maltillisen kokoomuksen parlamenttijäsenet olisivat halunneet mietinnön heti parlamentin käsittelyyn. Käytännössä päätöksen mahdollisesta EU-maiden huumelainsäädännön yhtenäistämisestä tekevät EU-maiden hallitukset eikä EU:n parlamentti.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat