Mainos

EU:n päästöleikkaukset eivät saaneet hallituksen kannatusta

EU suunnittelee 20 prosentin päästövähennyksiä vuoden 1990 tasosta. Esitystä pohditaan unionin ympäristöministerien kokouksessa ensi viikolla.

Hallituksella ei ole vielä lopullista kantaa ehdotukseen EU:n yksipuolisesta 20 prosentin päästövähennyksestä. Hallituksen EU-ministerivaliokunta käsitteli asiaa pitkään aamulla. Tuloksena oli kanta, jossa ei vastustettu mutta ei liioin kannatettukaan esitystä.

Valiokunta oli yksimielinen siitä, että Suomi ei ole vakuuttunut yksipuolisen tavoitteen hyödyllisyydestä vauhdittaa neuvotteluja, joilla pyritään kansainväliseen sopimukseen 30 prosentin päästövähennyksistä.

Suomi on huolissaan siitä, että esitys päästövähennyksestä aiheuttaa Suomelle keskimäärin kohtuuttoman rasitteen.

EU-komissio on esittänyt, että jäsenmaat leikkaisivat päästöjään 20 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä. Jos muut merkittävät saastuttajat saadaan mukaan kansainväliseen ilmastosopimukseen, leikkaus voisi olla 30 prosenttia.

Muun muassa puheenjohtajamaa Saksa sekä Ranska, Britannia, Espanja, Ruotsi ja Tanska suhtautuvat myönteisesti yksipuolisiin leikkauksiin. Vastaan ovat lähinnä eräät Itä-Euroopan maat.

Asiasta keskustellaan EU:n ympäristöministerien kokouksessa ensi tiistaina. Varsinainen päätöksenteko jäänee kuitenkin maaliskuussa Brysselissä pidettävään huippukokoukseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.