Mainos

EU:n öljyboikotti astui voimaan

Euroopan unionin julistama öljytuotteiden vientikielto Jugoslaviaan astui voimaan tänään, kertoi EU:n edustaja. Kiellon tarkoituksena on eristää Jugoslaviaa entisestään ja vaikeuttaa serbien sotatoimia Kosovossa.

EU:n ulkoministereiden alkuviikosta hyväksymä määräys kieltää EU:n kansalaisia ja yrityksiä toimittamasta Jugoslaviaan öljytuotteita ja öljyyn liittyviä palveluita. Poikkeuksen muodostavat humanitaarisiin tarkoituksiin - erityisesti albaanipakolaisten auttamiseen - lähetettävät öljy- ja polttoaine-erät.

Venäjä ei taivu

Venäjä ei aio taipua Yhdysvaltojen uhkauksiin eikä anna pakottaa itseään liittymään Jugoslavian öljysaartoon, sanoi Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov tänään Moskovassa.

Yhdysvaltojen puolustusministeri William Cohen varoitti eilen Venäjää taloudellisista ja poliittisista seurauksista, joita Venäjälle koituu, jos venäläiset eivät noudata tänään voimaan tullutta öljysaartoa.

Ulkoministeri Ivanov tähdensi, että EU:n ja Naton saartopäätökset sitovat vain näiden järjestöjen jäsenmaita. Venäjän pääesikunnan kansainvälisen osaston päällikkö Leonid Ivashov puolestaan sanoi tänään, että Venäjän asevoimat kykenee huolehtimaan maan eduista.

-Venäjä ei ole niitä maita, joita voi uhkailla niin kuin William Cohen yrittää. Cohen sanoi eilen, että Naton sota-alukset voivat tutkia laivat, joiden epäillään kuljettavan öljyä Jugoslaviaan.

Montenegro vetoaa

Jugoslavian länsimielisen osatasavallan Montenegron johto vetosi tänään Natoon pyytäen vapautusta Naton julistamasta öljysaarrosta.

-Saarto merkitsisi Montenegron loppua, sanoi Montenegron talousministeri Vojin Djukanovic lehdistötilaisuudessa Podgoricassa.

Jugoslavia koostuu Serbiasta ja Montenegrosta. Nato on pyrkinyt välttämään Montenegron pommittamista, mutta Naton edustajat tähdentävät, että Jugoslavian 2. armeija on sijoitettu Montenegroon.

Jugoslavian ainoa merkittävä satamakaupunki on Bar, joka sijaitsee Montenegrossa Adrianmeren rannikolla. Nato kertoi tällä viikolla, että satamaan saapuu lukuisia öljytankkereita vuorokaudessa. Barissa vierailleet lehtimiehet eivät ole tankkereita havainneet.

Talousministeri Djukanovic vakuutti, että Montenegron kautta ei vietäisi öljyä Serbiaan. Djukanovic lupasi, että ulkomaiset tarkkailijat voisivat varmistaa, että näin ei käy. Öljysaarrolla olisi Djukanovicin mukaan katastrofaaliset seuraukset Montenegron taloudelle.

Jugoslavian armeija on kuitenkin julistanut, että koska koko maahan on julistettu sotatila, armeija voi takavarikoida kaikki tarvitsemansa tarvikkeet.
(STT-AFP-Reuters-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.