EU:n lähivuosien tavoite: Terveystiedot seuraavat potilasta valtionrajojen yli

Suomi on edelläkävijä eurooppalaisessa sähköisessä reseptissä.

Euroopassa terveystietojen ja sähköisten reseptien vapaa liikkuvuus rajojen yli on lisääntymässä selvästi lähivuosina.

Tietojen liikkumisella halutaan turvata hoidon sujuva jatkuminen riippumatta siitä, missä maassa henkilö oleskelee.

Tavoitteena on, että sähköisiä reseptejä ja yhteenvetoja potilastiedoista on saatavilla kattavasti EU- ja ETA-alueella vuonna 2025.

Suomessa liikkeelle on lähdetty sähköisestä reseptistä, joka helpottaa lääkkeen ostamista ulkomailla esimerkiksi yllättävissä tilanteissa, jos lääkkeet ovat unohtuneet kotiin tai jos ulkomailla kauemmin asuva ei halua kantaa mukanaan suurta lääkevarastoa.

Matkalle lähtijän ei tarvitse enää pyytää lääkäriltä paperista lääkemääräystä ulkomailla ostoa varten, vaan resepti näkyy kohdemaan apteekissa suojatussa tietojärjestelmässä.

Suomen sähköisellä reseptillä voi toistaiseksi ostaa lääkkeitä Virossa, Kroatiassa sekä Portugalissa, ja oikeus toimii myös toiseen suuntaan.

Viime vuonna suomalaisen reseptin toimituksia oli ulkomailla runsaat 3 000. Ehdoton enemmistö lääkkeistä ostettiin Virosta. Suunnilleen vastaava määrä lääkkeitä ostettiin Viron sähköisellä reseptillä Suomesta.

– Koronapandemian takia sähköisen reseptin käyttö ulkomailla väheni puoleen verrattuna vuoteen 2019, arvioi liiketoiminnan asiantuntija Sini Palo Kelan Kanta-palveluista.

Ruotsi ehkä seuraava

Suomi on ollut edelläkävijä valtionrajat ylittävässä sähköisessä reseptissä, joka on kelvannut Virossa jo vuodesta 2019. Rajat ylittävä sähköinen resepti on käytössä Euroopassa vasta neljässä maassa, mutta sitä valmistellaan muuallakin.

– Pisimmällä ovat Ruotsi, Puola ja Espanja. Osalla maista aloittaminen on lykkääntynyt pandemian vuoksi, Palo jatkaa.

Tänä keväänä sähköisen reseptin yhteistestaamiseen osallistuvat myös Tshekki, Liettua, Latvia, Kreikka, Kypros, Italia, Irlanti ja Unkari.

Ruotsi valmistelee lainsäädäntöä ja saattaa ottaa reseptin käyttöön ensi vuonna. Vielä ei tiedetä, minkä maiden kanssa Ruotsi alkaa siirtää reseptejä.

– Tyypillisesti yhteistyö näyttää olevan suosittua rajanaapureiden välillä, sanoo potilastietojen liikkuvuutta kehittävä Paavo Kauranne Kelan tietopalveluista.

Algarve toivelistalla

Kroatiassa sähköisellä reseptillä voi ostaa lääkkeitä kaikista apteekeista, Virossa valtaosasta ja Portugalista vasta yhdestä apteekista.

Portugalissa suomalaisia asuu eniten etelärannikon Algarvessa, mutta toistaiseksi ainoa Suomen sähköisiä reseptejä hyväksyvä apteekki toimii maan pohjoisosassa Portossa.

Algarven Suomi-Seuran johtokunnan puheenjohtaja Ilkka Saarni on ehdottanut palvelun laajentamista Portimaoon, joka on Algarven suomalaisten keskuspaikka.

Saarni toivoo, että Suomen reseptillä voisi ostaa lääkettä myös Algarvessa.

– Toisaalta täällä asuu talviaikaan eläkeläisiä pitkiä aikoja, ja monet käyvät paikan päällä Portugalissa lääkärissä. Terveyskeskuslääkärillä käynti maksaa vain neljä ja puoli euroa.

Potilashistoria liikkuu seuraavaksi

Reseptien lisäksi myös muita terveystietoja aletaan liikutella yhä enemmän rajojen yli. Tiedot seuraavat maasta toiseen siirtyvää ihmistä, jos hän on antanut siihen suostumuksensa.

Ensi vaiheessa maiden välillä alkaa liikkua potilastietojen yhteenvetoja. Niistä löytyy tietoja esimerkiksi allergioista, lääkityksestä, aiemmista sairauksista ja leikkauksista.

–  Potilashistorian siirtyminen auttaa hoidon suunnittelua, jos ihminen tarvitsee toisessa maassa terveydenhoitoa, Kauranne summaa.

Potilastietojen yhteenvetoja on jo käytössä liki kymmenessä EU-maassa, ei kuitenkaan vielä Suomessa. Tarkoituksena on, että vuoden 2023 loppuun mennessä suomalaiset yhteenvedot ovat nähtävillä maissa, jotka jo toteuttavat samaa palvelua.

Ulkomainen potilastietojen yhteenveto Suomessa on tulossa käyttöön vuoden 2024 loppuun mennessä.

Yhteenvetoja siirretään vain silloin, kun niistä tulee pyyntö ulkomailta. Tietojen siirtymistä saatetaan myöhemmin laajentaa myös esimerkiksi laboratoriotuloksiin ja lääketieteellisiin kuviin.

Omia lääkeitä ei pidä lahjoittaa ukrainalaisille terveysvaarojen vuoksi – näin autat oikein 4:24
Omia lääkeitä ei pidä lahjoittaa ukrainalaisille terveysvaarojen vuoksi – näin autat oikein

Lue myös:

    Uusimmat