Omia lääkkeitä ei pidä lahjoittaa ukrainalaisille, syynä terveysvaarat – näin autat oikein

Omia lääkeitä ei pidä lahjoittaa ukrainalaisille terveysvaarojen vuoksi – näin autat oikein 4:24
Apteekkariliiton mukaan ihmisten auttamishalusta voi lääkkeiden osalta olla enemmän haittaa kun hyötyä.

Sosiaalisessa mediassa on pyydetty muun muassa insuliinia ukrainalaisten avuksi. Tämä ei ole oikea tapa auttaa, huomautetaan Suomen Apteekkariliitosta. 

Ukrainaan on avustuskuljetusten mukana lähetetty suomalaisten itse hankkimia lääkkeitä. Suomen Apteekkariliitto sekä lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea ovat huolissaan ilmiöstä. 

– Apteekeista on kyselty itsehoitolääkkeitä, kipulääkkeitä ja reseptilääkkeitä. Esimerkiksi Ukrainassa tarvittavaa insuliinia on pyydetty sosiaalisen median julkaisuissa, kertoo Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler MTV Uutisille. 

Liitosta muistutetaan, että omat lääkkeet on aina tarkoitettu henkilökohtaiseen käyttöön.

– Jos lääkkeet ovat käyneet tarpeettomiksi, ne pitää vielä apteekkiin turvallisesti hävitettäviksi. 

Lääkepaketti, jossa lukee suomea tai ruotsia, voi johtaa vaaratilanteisiin Ukrainassa. Edes tavalliset kipulääkkeet eivät ole turvallisia, jos niitä ei osata käyttää oikein. Lääkkeiden kuljetukset ovat erikoiskuljetuksia, joissa vaaditaan oikea lämpötila.

Tavallinen suomalainen voi antaa parhaiten lääkeapua ukrainalaisille kääntymällä kansainvälisten avustusjärjestöjen puoleen.

– Lääketeollisuus Euroopassa on organisoinut yhdessä EU-viranomaisten ja ukrainalaisten viranomaisten kanssa lääkeapua perille. Tätä kautta saadaan oikeita lääkkeitä oikeisiin paikkoihin, toteaa farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

Katso videolta, millaisia riskejä omatoimisiin lääkelahjoituksiin liittyy!

Lue myös:

    Uusimmat