Mainos

EU:n Lähi-idän rauhansuunnitelma hyväksyttiin kvartetin työn pohjaksi

Yhdysvaltain, EU:n, Venäjän ja YK:n muodostama ns. Lähi-idän kvartetti hyväksyi työnsä pohjaksi tänään EU:n laatiman rauhansuunnitelman, jonka tavoitteena on Palestiinan valtion perustaminen vuoteen 2005 mennessä.

Ryhmä sopi välivaiheiden aikatauluista yleisesti. Neuvotteluja on käyty erikseen myös israelilaisten ja palestiinalaisten sekä monien arabimaiden kanssa. EU:n suunnitelmaa täydentää arabien suunnitelma, jossa tarjotaan rauhaa Israelille vastineeksi siitä, että Israel palauttaa vuonna 1967 valtaamansa alueet, sanoi Jordanian ulkoministeri Ahmed Maher. Hän oli kuitenkin pettynyt siihen, ettei suunnitelmaan sisällytetty täsmällisiä takarajoja.

Ensimmäisessä vaiheessa uudistettaisiin palestiinalaisten turvallisuushallintoa ja Israel vetäytyisi asemiin, joissa se oli ennen uusimman kansannousun alkua kaksi vuotta sitten. Suunnitelmassa esitetään Israelin ja palestiinalaisten turvallisuussopimusta solmittavaksi ennen palestiinalaisten vaaleja tammikuussa. Kvartetti esittää, että marraskuussa järjestettäisiin avustusviranomaisten kokous, jossa arvioidaan palestiinalaisten oloja.

Toisessa vaiheessa vuonna 2003 perustettaisiin Palestiina, jolla olisi väliaikaiset rajat. Kolmannessa vaiheessa esitetään neuvotteluja, jotka johtaisivat Palestiinan valtion perustamiseen vuonna 2005. Suunnitelman toteutumiseksi on perustettava tiukka valvontahallinto, jonka tehtävänä on seurata, että sekä Israel että palestiinalaiset noudattavat suunnitelmaa, kvartetti katsoo.

Israelin pääministerin Ariel Sharonin kerrotaan suhtautuvan suunnitelmaan hyvin varauksellisesti ja pitävän aikataulua epärealistisena.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.