Mainos

EU:n komissio valmis oikeustoimiin lihakiistassa

EU:n komissio ryhtyy oikeustoimiin Ranskaa vastaan, jos se ei ensi tiistaihin mennessä poista brittilihalle asetettua tuontikieltoa. Asiasta ilmoitti EU:n elintarviketurvallisuudesta vastaavan komissaarin David Byrnen edustaja. Ranskan hallitus päätti erityisistunnossaan myöhään eilisiltana, ettei brittilihan tuontikieltoa poisteta.
Ranska on pyytänyt uutta teknistä neuvonpitoa brittiviranomaisten kanssa. Vastaavanlainen tilaisuus järjestettiin viime viikon lopulla, mutta se ei näytä johtaneen selviin lopputuloksiin. Lihakiistaa on tänään yritetty ratkoa myös korkeimmalla mahdollisella tasolla. EU:n komission puheenjohtaja Romano Prodi on keskustellut asiasta puhelimessa Britannian pääministerin Tony Blairin kanssa ennen lähtöään Pariisiin, jossa hän tapaa Ranskan presidentin Jacques Chiracin ja pääministerin Lionel Jospinin kanssa.

Oikeustaistelu halutaan välttää


Komissaari David Byrnen tiedottajan mukaan EU:n komissiossa suhtaudutaan edelleen luottavaisesti siihen, että diplomaattinen ratkaisu lihakiistassa voidaan saada aikaan. Hän korostaa, että oikeusjuttu EY:n tuomioistuimessa saattaa hyvinkin venyä parin vuoden mittaiseksi.

Ranskan lisäksi EU-maista ainoastaan Saksa ei ole vielä poistanut brittilihan tuontikieltoa. Saksassa asia etenee parlamenttikäsittelyyn ja jos päätös muodostuu kielteiseksi, eteen tulevat samat ongelmat kuin Ranskan kohdalla.

Euroopan unionin maaliskuussa 1996 hullun lehmän taudin vuoksi asettama brittilihan tuontikielto poistettiin viime elokuun alusta. Tuontikieltoa jatkaessaan Ranska on vedonnut oman elintarvikevirastonsa selvitykseen, jonka mukaan brittiläinen naudanliha ei olisi vielä täysin turvallista. Ennen hullun lehmän taudin aiheuttamaa kohua brittilihaa myytiin EU-maista eniten juuri Ranskaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.