EU:n Junckerin mukaan Britannian EU-eroesityksessä on ongelmallisia kohtia: Irlannin ja Pohjois-Irlannin välinen raja pulmallinen

EU-komission väistyvä puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoo, että Britannian tämänpäiväisessä brexit-ehdotuksessa on ongelmallisia kohtia. Juncker keskusteli Britannian pääministeri Boris Johnsonin kanssa puhelimessa sen jälkeen, kun Johnson oli julkistanut suunnitelmansa.

Britannia lähetti EU:lle tänään vihdoin ehdotuksensa siitä, miten Irlannin ja Pohjois-Irlannin raja saataisiin pidettyä avoimena kaikissa tilanteissa. EU-komission julkaiseman lausunnon mukaan Britannian esityksen pulmakohdat koskevat edelleen rajaa. Junckerin mukaan Britannian ehdotuksessa oli kuitenkin positiivisia merkkejä, etenkin koskien tavaraliikenteen valvontaa ja sääntelyä.

Juncker sanoi, että EU:n brexit-neuvottelijat tarkastelevat Britannian erosuunnitelmaa puolueettomasti. EU:n ja Britannian eroneuvottelijat tapaavat seuraavan kerran Brysselissä lähipäivien aikana.

EU:n säännöt, brittien tullialue

Johnson kertoi tänään, että Britannian ehdotuksessa Pohjois-Irlannissa noudatettaisiin samoja sisämarkkinoiden sääntöjä kuin EU:ssa. Esimerkiksi maataloustuotteita ei tarvitsisi näin tarkistaa Pohjois-Irlannin ja Irlannin välisellä rajalla.

Toisaalta Pohjois-Irlanti säilyisi samassa tullialueessa Britannian kanssa. Näin koko Britannia jättäisi EU:n tulliliiton siirtymäkauden jälkeen ja saisi kauppapolitiikan takaisin omiin käsiinsä.

Pohjois-Irlannin ja Irlannin välille muodostuisi Britannian ehdotuksessa siis tulliraja. Jotta fyysisiä tarkastuspisteitä ei tarvittaisi, Britannia esittää, että tulli-ilmoitukset tehtäisiin sähköisesti ja tarkastukset muualla kuin rajalla. 

Lue myös:

    Uusimmat