Pääministeri Boris Johnson jätti uuden ehdotuksen erosopimuksesta EU-johtajien pureksittavaksi – Irlannin varapääministeri: "Uutiset eivät ole hyviä"

Ensimmäiset kommentit EU:sta olivat varovaisia, kun jäsenmaissa arvioitiin Britannian ehdotusta hallitsemattoman brexitin välttämiseksi.

Britannia lähetti EU:lle keskiviikkona vihdoin ehdotuksensa siitä, miten Irlannin ja Pohjois-Irlannin raja saataisiin pidettyä avoimena kaikissa tilanteissa.

Pääministeri Boris Johnson penäsi kompromissia komission puheenjohtajalle Jean-Claude Junckerille lähettämässään kirjeessä.

Siinä Johnson kertoo pääpiirteissään, miten kovan rajan syntyminen Pohjois-Irlannin ja Irlannin välille hänen mukaansa viimekädessä estettäisiin.

Pohjois-Irlannissa noudatettaisiin samoja sisämarkkinoiden sääntöjä kuin EU:ssa. Esimerkiksi maataloustuotteita ei tarvitsisi näin tarkistaa Pohjois-Irlannin ja Irlannin välisellä rajalla.

Toisaalta Pohjois-Irlanti säilyisi samassa tullialueessa Britannian kanssa. Näin koko Britannia jättäisi EU:n tulliliiton siirtymäkauden jälkeen ja saisi kauppapolitiikan takaisin omiin käsiinsä.

Pohjois-Irlannin ja Irlannin välille muodostuisi Britannian ehdotuksessa siis tulliraja. Jotta fyysisiä tarkastuspisteitä ei tarvittaisi, Britannia esittää, että tulli-ilmoitukset tehtäisiin sähköisesti ja tarkastukset muualla kuin rajalla.

Saksan liittokansleri Angela Merkel lupasi EU-maiden arvioivan tarkasti Britannian ehdotuksia.

– En voi sanoa ehdotuksista vielä mitään --- Olemme sopineet, että arvioimme niitä ensin toistemme kanssa. On tärkeää, että me 27 maata pysymme yhdessä, Merkel sanoi AFP:n mukaan.

Irlannin varapääministeri Simon Coveney arvioi ensitietojen perusteella, että "uutiset eivät ole hyviä". Hän ei ollut vielä nähnyt tarkkoja ehdotuksia.

Yksityiskohtainen ehdotus oli tarkoitus toimittaa komissioon päivän aikana.

"Ero joka tapauksessa lokakuun lopussa"

Keskiviikkona annettu ehdotus on Britannian vaihtoehto kiistanalaiselle Irlannin vararatkaisulle (backstop), joka olisi viimekädessä jättänyt Britannian likeiseen suhteeseen EU:n kanssa. Erosopimusta ei ole hyväksytty Britannian parlamentissa pitkälti juuri kyseisen kohdan takia.

Johnsonin mukaan maa jättää Euroopan unionin lokakuun viimeisenä päivänä, tapahtui mitä tahansa.

Konservatiivipuolueen kokouksessa puhunut Johnson kuvaili Britannian ehdotuksen EU:lle olevan rakentava ja kohtuullinen.

Britannia kunnioittaa hänen mukaansa pitkänperjantain rauhansopimusta, eikä Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajalle tai sen lähelle missään tapauksessa tule tarkastuksia.

Jos EU ei hyväksy ehdotusta, vaihtoehtona on hänen mukaansa ero ilman sopimusta.

Aika käy vähiin

Britannialla on vain joitakin päiviä aikaa hakea ratkaisua EU:n kanssa, koska EU-johtajat kokoontuvat huippukokoukseen 17.–18. lokakuuta. Sitä ennen jäsenmaissa tarvitaan aikaa erosopimuksen pureskeluun.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) uskoo, että Britannian hallituksella on aitoa ja vakavaa pyrkimystä saada aikaan sopimuksellinen ero Euroopan unionista. Eduskunnassa STT:lle asiaa kommentoinut Tuppurainen sanoi, että nyt pitää tehdä kaikki, jotta ero tapahtuu sopimuksen kautta.

Tuppurainen uskoo yhä siihen, että sopimus voidaan saada.

– Haluan pitää toivoa yllä, mutta on kuitenkin pidettävä mielessä se, että (Boris) Johnsonin hallitus tuntuu olevan hyvin määrätietoinen sen suhteen, että Britannia joka tapauksessa jättää unionin lokakuun loppuun mennessä. Se on otettava nyt annettuna, hän sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat