Mainos

EU:n jäsenmaat sopivat avoimuuden ehdoista

Euroopan unionin jäsenmaat ovat päässeet sopuun asiakirjojen avoimuuden ehdoista. Kyseessä ovat periaatteet, joiden perusteella kansalaisilla on oikeus saada nähdä EU-elinten hallussa olevia asiakirjoja. Maiden yhteinen kanta varmistui tänään Brysselissä jäsenmaiden pysyvien edustajien kokouksessa.

Asia edellyttää vielä vahvistusta Euroopan parlamentissa, joka äänestää esityksestä ensi viikolla. Parlamentin vihreän puolueryhmän johtaja Heidi Hautala arvioi, että kansalaisoikeuksien valiokunta hyväksyy tänään ehtojen sisällön.

Hautala kritisoi ehtoja voimakkaasti ja ilmoitti äänestävänsä asetusta vastaan. Hautalan mukaan säännöt antavat toimielimille liikaa valtaa harkita, mitkä asiakirjat voidaan salata.

Avoimuusehdoissa luetellaan poikkeukset, jolloin asiakirjat eivät ole julkisia. Tällaisia ovat mm. yleistä turvallisuutta, puolustus- ja sotilasasioita sekä kansainvälisiä suhteita koskevat asiat. Taustalla on mm. EU:n ja Naton yhteistyöhön liittyvän tiedonvaihdon salaamistarpeet.

EU on sopinut, että komission, ministerineuvoston ja parlamentin on laadittava säännöt asiakirjojen julkisuudesta viimeistään kaksi vuotta Amsterdamin sopimuksen voimaantulon jälkeen. Takaraja on tämän kuun lopulla.

Asiakirjalla tarkoitetaan erilaisten papereiden lisäksi mm. sähköisessä tai audiovisuaalisessa muodossa tehtyjä tallenteita.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.