EU:n ja Britannian kauppaneuvottelujen loppurutistus jatkuu Lontoossa – kiistakysymykset venyttäneet sopimuksen syntyä: "Olemme maratonin lopussa"

Britanniassa muodostetaan joulukuplia – muissakin Euroopan maissa pohditaan koronarajoitusten keventämistä joulunpyhiksi 1:53
Britanniassa muodostetaan joulukuplia – muissakin Euroopan maissa pohditaan koronarajoitusten keventämistä joulunpyhiksi

EU:n ja Britannian tulevan suhteen neuvottelujen loppurutistus on käynnissä.

EU:n pääneuvottelijan Michel Barnierin odotettiin aiemmin tulevan Brysseliin päivittämään EU-suurlähettiläille neuvottelujen kulkua, mutta puheenjohtajamaa Saksan mukaan aihetta ei käsitellä tämänpäiväisessä suurlähettiläskokouksessa, koska keskustelut jatkuvat intensiivisinä Lontoossa.

Neuvotteluissa pyritään sopimaan esimerkiksi siitä, miten EU:n ja Britannian välinen kaupankäynti järjestetään jatkossa, kun Britannian EU-eron jälkeinen siirtymäaika päättyy vuoden lopussa ja Britannia jättää EU:n sisämarkkinat.

"Olemme maratonin lopussa"

Neuvottelut ovat venyneet venymistään, koska vaikeita kiistakysymyksiä ei ole pystytty ratkaisemaan. Jos sopimus halutaan saada voimaan vuodenvaihteessa, sovun olisi synnyttävä erittäin pian.

Viime päivät Barnier ja Britannian pääneuvottelija David Frost ovat etsineet kompromissia Lontoossa. Uutistoimisto AFP:n mukaan Barnierin neuvonantaja Stefaan de Rynck arvioi, että rutistuksen loppu häämöttää.

–  Olemme maratonin lopussa, luultavasti ohittaneet 40 kilometrin viivan. Mutta vielä on vähän matkaa jäljellä, de Rynck sanoi European Policy Centren keskustelutilaisuudessa AFP:n mukaan.

Michel vakuuttaa yhtenäisyyden pitävän

EU:n huippukokouksia johtava Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel on sanonut lähipäivien näyttävän, mitkä ovat seuraavat askeleet EU:n ja Britannian suhteessa.

–  On valitettavaa, että aikaa on mennyt suunniteltua pidemmin, mutta neuvottelut ovat tällä hetkellä käynnissä, Michel sanoi tänään.

Michel kiitti pääneuvottelija Barnieria jäsenmaiden pitämistä kartalla neuvottelujen kulusta. Michel korosti EU:n yhtenäisyyden pitävän neuvottelujen loppuun asti.

Hän ei kuitenkaan suostunut lehdistötilaisuudessaan ottamaan kantaa siihen, olisiko siirtymäkauden sopimukseton päättyminen EU:lle parempi vaihtoehto kuin se, että vuoden alussa tulisi voimaan EU:n kannalta epäedullinen kauppasopimus.

Kolme kiistakysymystä

Tulevan suhteen neuvotteluissa kolme vaikeaa kysymystä ovat olleet tasavertaiset kilpailuolosuhteet, kalastus ja hallinto eli riitojen ratkaisu.

Tasavertaisissa kilpailuolosuhteissa on kyse siitä, että EU haluaisi Britannian sitoutuvan seuraamaan tiettyjä EU-sääntöjä jatkossakin. Britannia taas haluaa karistaa jaloistaan kaikenlaisen EU-sääntelyn siirtymäajan jälkeen.

Kalastuksessa osapuolet kiistelevät siitä, millä ehdoilla EU-maiden kalastajat saisivat jatkossa kalastaa Britannian vesillä.

Michelin mukaan erityisesti tasavertaisten kilpailuolosuhteiden turvaaminen on olennaista sen kannalta, että kaikki jäsenmaat pystyvät hyväksymään mahdollisen sopimuksen.

Ranska uhkaa kaatavansa huonon sopimuksen

Osa jäsenmaista on esittänyt huolen, että EU tekisi liian suuria myönnytyksiä kauppaneuvottelujen loppumetreillä sopimuksen saavuttamiseksi.

Ranskan eurooppaministerin Clement Beaunen mukaan Ranska voi käyttää veto-oikeuttaan, jos kauppasopimuksesta tulee huono, eikä se täytä maan tavoitteita esimerkiksi kalastuksen osalta.

–  Jos tulee sopimus, joka ei ole hyvä, me vastustaisimme sitä, Beaune sanoi Europe 1 -kanavan radiohaastattelussa AFP:n mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat