Brexit-kauppaneuvottelut yhä jumissa – aika on käymässä vähiin: "Olemme maratonin lopussa"

Aika käymässä vähiin brexit-neuvotteluissa - näin brexit-prosessi etenee 2:15
Aika on käymässä vähiin Brexit-väännössä: näin neuvottelut etenevät

Neuvottelut EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta jatkuivat intensiivisinä perjantaina Lontoossa.

Neuvotteluissa ei kuitenkaan kyetty sopimaan siitä, miten EU:n ja Britannian välinen kaupankäynti järjestetään jatkossa, kun Britannian EU-eron jälkeinen siirtymäaika päättyy vuoden lopussa ja Britannia jättää EU:n sisämarkkinat.

EU:n pääneuvottelijan Michel Barnierin ja hänen brittiläisen kollegansa David Frostin mukaan näkemykset eroavat muun muassa kalavesien suhteen.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Britannian pääministeri Boris Johnson keskustelevat lauantaina.

Jos sopimus halutaan saada voimaan vuodenvaihteessa, sovun olisi synnyttävä erittäin pian.

"Maratonin lopussa"

Viime päivät Barnier ja Britannian pääneuvottelija David Frost ovat etsineet kompromissia Lontoossa. Uutistoimisto AFP:n mukaan Barnierin neuvonantaja Stefaan de Rynck arvioi, että rutistuksen loppu häämöttää.

– Olemme maratonin lopussa, luultavasti ohittaneet 40 kilometrin viivan. Mutta vielä on vähän matkaa jäljellä, de Rynck sanoi European Policy Centren keskustelutilaisuudessa AFP:n mukaan.

AFP kertoi myös, että Britannian pääministerin Boris Johnsonin tiedottajan mukaan neuvottelut ovat vaikeassa vaiheessa.

EU:n huippukokouksia johtava Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel arvioi lähipäivien näyttävän, mitkä ovat seuraavat askeleet EU:n ja Britannian suhteessa.

Michelin mukaan erityisesti tasavertaisten kilpailuolosuhteiden turvaaminen on olennaista sen kannalta, että kaikki jäsenmaat pystyvät hyväksymään mahdollisen sopimuksen.

Kolme kiistakysymystä

Tulevan suhteen neuvotteluissa kolme vaikeaa kysymystä ovat olleet tasavertaiset kilpailuolosuhteet, kalastus ja hallinto eli riitojen ratkaisu.

Tasavertaisissa kilpailuolosuhteissa on kyse siitä, että EU haluaisi Britannian sitoutuvan seuraamaan tiettyjä EU-sääntöjä jatkossakin. Britannia taas haluaa karistaa jaloistaan kaikenlaisen EU-sääntelyn siirtymäajan jälkeen.

Osa jäsenmaista on esittänyt huolen, että EU tekisi liian suuria myönnytyksiä kauppaneuvottelujen loppumetreillä sopimuksen saavuttamiseksi.

Ranskan eurooppaministerin Clement Beaunen mukaan Ranska voi käyttää veto-oikeuttaan, jos kauppasopimus ei täytä maan tavoitteita esimerkiksi kalastuksen osalta.

Lue myös:

    Uusimmat