Mainos

EU:n hallitusten välinen konferenssi alkoi

Roomassa on avattu neuvottelu EU:n perustuslaista 25:n maan kesken.

Euroopan unionin jäsenmaat ovat aloittaneet tänään hallitusten välisen konferenssin Roomassa. Jäsenmaat eivät ole yksimielisiä konventin perustuslakiehdotuksesta, vaan siihen vaaditaan muutoksia.

Viime päivien sanailun jälkeen neuvottelut alkoivat kuitenkin yllättävän rakentavassa hengesä - vain mielenosoitukset varjostivat kokousta.

Suomea kokouksessa edustaa pääministeri Matti Vanhanen ja ulkoministeri Erkki Tuomioja. Puheenjohtajamaa Italia pyrkii päättämään neuvottelut joulukuun puoliväliin mennessä.

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan vasta nyt käydään todelliset neuvottelut perustuslakiehdotuksesta. Vanhanen korostaa, että Suomella on täysi oikeus ajaa tavoitteitaan.

Neuvottelut jatkuvat 14. lokakuuta ulkoministerien kesken Luxemburgissa ja muutama päivä myöhemmin Brysselissä EU-huippukokouksen yhteydessä.

Itävalta: 15 komissaaria - myös muilla äänivalta

Itävallan liittokansleri Wolfgang Schüssel on esittänyt uutta mallia EU:n komission kokoonpanoksi. Ehdotuksen mukaan EU:n komissioon tulisi 15 komissaaria, mutta myös salkuttomilla edustajilla olisi äänioikeus kiistanalaisissa asioissa.

Pääministeri Vanhasen mukaan Suomi ei ole ottanut epäviralliseen esitykseen vielä kantaa. Ehdotus tietysti täyttää sen perusehdon, että jokaisella on äänivaltainen komissaari ja komissaari jäsenmaata kohden, pääministeri sanoi. Epäselvää on mm. se, mikä olisi salkuttomien komissaarien tehtävä.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 04.10.2003)
Lue lisää HVK:n mielenosoituksista

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.