Mainos

EU-maiden suurlähettiläät pois Valko-Venäjältä

Viisi EU-maiden suurlähettilästä ja Yhdysvaltain suurlähettiläs lähtivät Valko-Venäjältä tänään. Euroopan unioni ilmoitti lauantaina kutsuvansa suurlähettiläänsä kotiin Valko-Venäjältä vastalauseena Valko-Venäjän viranomaisten toimille.

Jotkut Minskiin sijoitetut suurlähettiläät on peruskorjausten vuoksi häädetty kodeistaan. Lähettiläiden asunnoista on katkaistu vesi, sähkö ja puhelinyhteydet eikä joidenkin lähettiläiden autoja ole päästetty diplomaattialueelle.

Italian, Ranskan, Britannian, Saksan ja Kreikan suurlähettiläät lähtivät Valko-Venäjän pääkaupungista Minskistä tänään iltapäivällä. Japanin suurlähettiläs matkustaa Tokioon huomenna. Venäjän lähettiläs oli sen sijaan epätietoinen siitä missä viettäisi yönsä, sillä Venäjän lähettilään asunnosta on niinikään katkaistu sähkö ja vesi, ja pääsy lähetystön alueelle on kielletty. Vaikka Venäjä omistaa lähetystönsä, koskevat kaikki rajoitukset myös heidän lähettilästään.

EU-maat aikovat myös kehottaa maiden pääkaupungeissa olevia Valko-Venäjän suurlähettiläitä palaamaan Minskiin. Yhdysvallat ilmoitti puolestaan määränneensä Valko-Venäjää Yhdysvalloissa edustavan diplomaatin pysymään Minskissä ja palaamaan Yhdysvaltoihin vasta lähettiläiden asuntojupakan selvittyä.

Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko on kertonut pyytäneensä ulkomaisia diplomaatteja poistumaan asunnoista, jotta asuinrakennukset voidaan korjata. Diplomaattien mukaan presidentti kuitenkin halajaa Drozdyn esikaupungissa sijaitsevaa lehtevää aluetta itselleen.

Maat, joiden suurlähettiläät poistuvat Minskistä, eivät vedä lähetystöjen muita työntekijöitä pois kaupungista. Suomen Valko-Venäjän suurlähettiläs asuu vakituisesti Liettuan pääkaupungissa Vilnassa. Ulkoministeriön mukaan EU:n päätös ei siis koske Suomea suoranaisesti. Käytännössä asia ilmenee siten, että niin kauan kuin EU:n suurlähettiläät ovat poissa Minskistä, Suomenkaan suurlähettiläällä ei ole asiaa Valko-Venäjän pääkaupunkiin.

Kiista lähettiläistä laajenee

Euroopan unioni on päättänyt pyytää Valko-Venäjän EU-maissa olevia lähettiläitä poistumaan virkapaikoiltaan. Asiasta kertoi EU:n puheenjohtajanmaana toimivan Britannian edustaja. Myös Yhdysvallat on pyytänyt Minskissä parhaillaan olevaa Valko-Venäjän Washingtonin suurlähettilästä olemaan palaamatta Yhdysvaltoihin, kunnes kiista on selvitetty.

Kyseessä on vastatoimi Valko-Venäjän päätökselle häätää länsimaiden lähettiläät asunnoistaan.

(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.