EU-maat puivat Irakin kriisiä

EU-johtajat ovat parhaillaan kokoontuneet Brysseliin neuvottelemaan unionin linjasta Irak-kriisin suhteen. Kokouksesta on ennakoitu vaikeaa.

EU-maiden johtajat ovat aloittaneet illalla hätäkokouksensa Irakin kriisin vuoksi Brysselissä.

Vaikeaksi ennustetun kokouksen aattona Ranskan presidentti Jacques Chirac on ottanut kovan linjan sanoessaan maansa jäävän toisen päätöslauselman ulkopuolelle. Chiracin mielestä hyökkäys Irakiin olisi pahin mahdollinen ratkaisu.

Irakin kysymys on jakanut EU-maat pahasti kahteen leiriin.

Euroopan unionin valtionpäämiehet kokoontuvat tänään Brysselissä, kansainvälisen jännitteen Irakin ympärillä kiristyessä ja kun sodanvastaisia mielenosoituksia on pidetty ympäri maailmaa. EU:n puheenjohtajamaa Kreikka on kutsunut huippukokoukseen myös YK:n pääsihteerin Kofi Annanin.

Suomesta kokoukseen osallistuvat presidentti Tarja Halonen, pääministeri Paavo Lipponen ja ulkoministeri Erkki Tuomioja.

Kreikan tavoite on saavuttaa 15 jäsenmaan yhteinen kanta Irakin kriisistä. Kirjeessään EU:n johtajille pääministeri Kostas Simitis perustelee kokousta tilanteen vakavuudella. Simitis kirjoittaa, että kriisi on saavuttamassa "uuden, mahdollisesti ratkaisevan käänteen".

EU on ollut toistaiseksi kyvytön luomaan yhteistä näkemystä siitä, miten Irak pitäisi riisua joukkotuhoaseista. Ranskan ja Saksan johtama rintama haluaa välttää sotatoimia, korostaa diplomatiaa ja YK:n asetarkastusten jatkamista. Sen sijaan erityisesti Britannia ja Espanja tukevat Yhdysvaltojen tiukkaa linjaa.

Tämän illan huippukokousta edelsi EU:n ulkoministerien valmisteleva tapaaminen. Ministerit tunnustelivat, onko 15 jäsenmaan yhteinen linja tai julistus mahdollinen. Alkuillasta tunnelmat olivat varovaisen toiveikkaita.

Straw: Päätöslauselma 1441 oikeuttaa hyökkäykseen

Britannian ulkoministeri Jack Straw korosti Brysselissä, että YK:n turvallisuusneuvoston marraskuussa hyväksymä päätöslauselma 1441 riittää oikeuttamaan hyökkäyksen Irakiin, eikä uutta päätöslauselmaa välttämättä tarvita.

- Meidän kantamme on koko ajan ollut se, että päätöslauselma antaa 1441 meille tarvitsemamme mandaatin, mutta poliittisesti olisi tietysti toivottavaa saada toinen (hyökkäyksen oikeuttava) päätöslauselma, Straw sanoi EU:n Irak-huippukokouksessa.

Straw kuvasi ulkoministerien päivän mittaan käymiä keskusteluja rakentaviksi. Hän ei suostunut kommentoimaan huippukokouksen mahdollista julkilausumaa, koska sen muotoilu on hänen mukaansa illalla kokoontuvien valtionpäämiesten tehtävä.

Strawn mukaan YK:n asetarkastajien työ on edennyt Irakissa vain näennäisesti. Perjantaina asetarkastajien johtaja Hans Blix piti tapahtunutta kehitystä myönteisenä. -Edistystä on tapahtunut vain prosessin, ei substanssin tasolla, Straw kiteytti.

(MTV3-STT)

(Yhdeksän uutiset 17.02.2003).

Lue myös:

    Uusimmat