EU lykkäämässä Bulgarian ja Romanian jäsenyyspäätöstä

EU:n raportin mukaan unionin jäsenehdokkaat Bulgaria ja Romania eivät ole kirinneet uudistustahtiaan riittävästi. Uudistusten hitaus voi siirtää asian Suomen puheenjohtajakaudelle.

Euroopan unioni on todennäköisesti lykkäämässä päätöstään siitä, pääsevätkö Romania ja Bulgaria unionin jäseniksi suunnitellusti ensi vuonna. EU-komissio esittelee ensi tiistaina Strasbourgissa raporttinsa maiden valmiudesta liittyä EU:hun.

Ennakkotietojen mukaan raportissa ei kuitenkaan vielä suositeltaisi selvästi nopeaa jäsenyyttä. Sen sijaan komissio esittänee, että maiden tilannetta arvioitaisiin vielä uudestaan loppuvuodesta Suomen puheenjohtajakauden aikana. Maat voivat siten joutua elämään epätietoisuudessa aivan viime metreille asti.

Taustalla on mailta vaadittujen uudistusten hitaus. Erään korkean virkamieslähteen mukaan erityisesti Bulgarian uudistustahti on ollut liian verkkainen. Maan oikeuslaitos ei edelleenkään toimi EU-vaatimusten mukaisesti, eikä hallitus ole saanut kuriin korruptiota ja järjestäytynyttä rikollisuutta. Aiemmin Bulgariaa on pidetty maakaksikosta selvästi paremmin valmistautuneena, mutta nyt Romania näyttää kirineen ohi.

Bulgarian hallitus on hyvin tietoinen kasvavasta paineesta. Maan pääministeri Sergei Stanishev vetosikin tänään nopean EU-jäsenyyden puolesta.

- Lykkäys olisi virhe. Vaivannäkö pitäisi palkita, Stanishev sanoi toimittajille Sofiassa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Jäseniksi viimeistään 2008

Komissio ei ole kommentoinut virallisesti tulevan raportin sisältöä. Laajentumisasioista vastaava komissaari Olli Rehn on kuitenkin toistuvasti varoittanut Bulgariaa ja Romaniaa siitä, että niiden on kirittävä uudistustahtiaan, mikäli ne haluavat pitää kiinni liittymisaikataulusta.

Vaikka jäsenyyttä voidaan lykätä vuodella, maat liittyvät unioniin joka tapauksessa viimeistään vuonna 2008. Jos maat eivät silloinkaan täytä kaikkia ehtoja, EU voi liittää maiden jäsenyyteen erillisiä turvalausekkeita. Maat voidaan esimerkiksi rajata väliaikaisesti unionin rikosoikeudellisen yhteistyön ulkopuolelle. Jäsenyyden ajankohdasta päättävät EU-jäsenmaat komission suosituksen pohjalta.

Osa jäsenmaista haluaa Romanian ja Bulgarian sisään mahdollisimman nopeasti, ja siksi ensi vuotta on pidetty todennäköisenä liittymisajankohtana. Esimerkiksi Ranskan tiedetään tukevan lujasti Romaniaa muun muassa siksi, että maa kuuluu löyhään ranskan kieltä käyttävien maiden yhteisöön.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat