Mainos

EU:lta ei tulossa pakotteita Venäjälle

Euroopan unioni ei ole määräämässä pakotteita Venäjälle ylimääräisessä huippukokouksessaan maanantaina.

Diplomaattilähteiden mukaan puheenjohtajamaa Ranska ei ole esittänyt jäsenmaille pohdittavaksi mitään erityisiä sanktioita. Yksikään jäsenmaa ei myöskään ollut perjantaihin mennessä vaatinut niitä kokousta valmisteltaessa.

Pakotteista sopiminen vaatisi kaikkien 27 jäsenmaan yksimielisyyden. Useat maat, mukaanlukien Suomi, ovat ehtineet torjua ajatuksen myös julkisesti.

Huippukokouksessa on tarkoitus sopia EU:n yhteisestä linjasta Venäjään Georgian kriisin vuoksi. Todennäköisesti jäsenmaat tuomitsevat jälleen Venäjän päätöksen tunnustaa Etelä-Ossetian ja Abhasian itsenäisyys sekä vaativat Venäjää noudattamaan kansainvälisiä velvoitteitaan.

Samalla jäsenmaat yrittävät etsiä keinoja tiivistää Georgian ja EU:n suhteita pilaamatta kuitenkaan omia välejään Venäjään. Käytännössä EU-maiden liikkumavara on varsin vähäinen.

Lähinnä Ranska haluaisi nähtävästi selvittää Georgian ja EU:n vapaakaupan mahdollisuutta sekä viisumihelpotuksia. Humanitaarista apua Georgialle ei olla ilmeisesti lisäämässä, sillä Brysselissä on arvioitu, että jo myönnetyt varat riittävät kattamaan välittömän tarpeen. EU on myöntänyt Georgialle kuusi miljoonaa euroa, lisäksi jäsenmaat ovat itsenäisesti myöntäneet kahdeksan miljoonaa.

EU haluaisi myös tutkia, miten Abhasian ja Etelä-Ossetian asemaa voitaisiin selvitellä kansainvälisesti, ja miten EU voisi siinä auttaa. Auttaminen voi kuitenkin olla hankalaa, jos Venäjä ei luota EU:hun.

Ranskalaisdiplomaatin mukaan huippukokouksen antia ei kuitenkaan voi varmasti etukäteen ennustaa, koska arka tilanne voi elää vielä viikonlopunkin aikana.

EU:n Venäjä-politiikka on ollut pitkään hajanaista, sillä eri mailla on erilaisia näkemyksiä siitä, miten itänaapuriin tulisi suhtautua. Useat maat ovat myös hyvin riippuvaisia Venäjän energiavaroista. Tiukinta linjaa ovat perinteisesti ajaneet Baltian maat ja Puola.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.