Mainos

EU-johtajat hyvin harvinaisessa tapaamisessa paavin kanssa – "Ei ole tiedossa vastaavankaltaista tapaamista"

EU-päämiehet, heidän mukanaan pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ovat tavanneet paavi Franciscuksen Vatikaanissa. Tapaamiseen oli varattu aikaa noin tunnin verran. Suurlähettiläs Jari Luoto pitää tapaamista hyvin poikkeuksellisena.

– Ei ole tiedossa vastaavankaltaista tapaamista, jossa paavi ottaisi kerralla vastaan tällaisen suuren joukon päämiehiä, Luoto kertoi STT:lle.

Suomen valtiojohdosta paavin on viimeksi tavannut presidentti Martti Ahtisaari.

Neljä vuotta paavin istuinta pitänyt Franciscus on ottanut aktiivisesti kantaa yhteiskunnallisiin asioihin. Kaksi viikkoa sitten saksalaisen Die Zeit -lehden haastattelussa hän varoitti populismista. Hän sanoi sen päättyvän huonosti, kuten viime vuosisata on osoittanut.

Argentiinasta kotoisin oleva, itsekin maahanmuuttajavanhempien lapsi on puhunut voimakkaasti myös turvapaikanhakijoiden puolesta. Vuosi sitten hän vieraili kreikkalaisella Lesboksen saarella tapaamassa meren ylittäneitä turvapaikanhakijoita ja heitä auttaneita saarelaisia.

On poikkeuksellista, että paavi ottaa kantaa päivänpolttaviin asioihin kuten ilmastopolitiikkaan, ympäristöasioihin ja pakolaiskriisiin.

– Voi sanoa, että hän on tässä mielessä hyvin poliittinen paavi. Katolisen kirkon konservatiivisimmissa piireissä häntä myös kritisoidaan siitä, Luoto sanoo.

Hän arvioi, että Franciscus on ehkä kaikkien aikojen suosituin paavi katolisen maailman ulkopuolella, koska hän on antanut itsestään hyvin sympaattisen kuvan.

Tätä kuvaa on vahvistanut se, että Franciscus on näyttänyt esimerkkiä myös tekemisillään.

– Kun hän menee kreikkalaiseen pakolaiskeskukseen, hän ottaa sieltä syyrialaisperheen mukaansa. Kun hän menee vankilaan, hän pesee vankien jalkoja.

Hän ottaa kantaa asioihin, jotka oikeasti liikuttavat ihmisiä.
 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.