Tällainen on uusi paavi – ensimmäinen yhdysvaltalainen virassa

imgUusi paavi tervehti yleisöä silminnähden liikuttuneena.
Julkaistu 08.05.2025 20:46(Päivitetty 08.05.2025 22:00)
Toimittajan kuva
Sanna Pietiläinen

sanna.pietilainen@mtv.fi

Toimittajan kuva

Tommi Forsman

tommi.forsman@mtv.fi

STT

Paaviksi on valittu yhdysvaltalainen kardinaali Robert Francis Prevost.

69-vuotias Robert Prevost on historian ensimmäinen yhdysvaltalainen paavi. Hänen paavinimekseen tulee Leo XIV.

Paavi on alun perin kotoisin Chicagosta. 

lk080525 paavi (1)Robert Prevost asteli yleisön eteen heti tultuaan valituksi paaviksi.AFP / Lehtikuva

Uutistoimisto Reuters kertoo, että useissa yhteiskunnallisissa kysymyksissä hänet nähdään edistyksellisenä. Hän puolustaa monia vähempiosaisia ihmisryhmiä kuten paavi Franciscus puolusti siirtolaisia ja köyhiä. 

Helsingin yliopiston kirkkohistorian dosentti Mikko Ketola sanoo uuden paavin eli Leo XIV:n edustavan jatkuvuutta. Hän on Ketolan mukaan monissa asioissa samoilla linjoilla edellisen paavin Franciscuksen kanssa.

– Hän on samaa mieltä esimerkiksi ilmastokysymyksissä, jotka olivat Franciscukselle tärkeitä. Hän on myös samaa mieltä siitä, että maallikoita ja erityisesti naisia pitäisi saada enemmän kirkon johtotehtäviin ja hallintoon, Ketola sanoi.

Uusi paavi on toiminut vuosia lähetystyöntekijänä Perussa, ja hänellä on sekä Yhdysvaltain että Perun kansalaisuus. 

– Hän ei ole leimautunut tyypilliseksi amerikkalaiseksi. Tähän saakka on ollut vähän sellainen ajatus, että amerikkalaista ei voida valita paaviksi, koska se toisi yhdelle suurvallalle tärkeän aseman kirkon johdossa.

Ketola ei usko, että valinnasta on erityistä etua Yhdysvalloille. Prevost on hänen mukaansa luultavasti saanut konklaavissa myös eteläamerikkalaisten kardinaalien ääniä.

– Hän on sillä tavalla eteläamerikkalaistunut. Luulen, että hän on koko maailman paavi täydestä sydämestään.

Prevost on neljäs ei-italialainen paavi peräjälkeen. Tämä kuvaa Ketolan mukaan katolisten suurta määrää Euroopan ulkopuolella.

Paavius muuttaa ihmistä

Ketola kertoo, että Leo on yksi suosituista paavien nimistä. Edellinen paavi Leo eli Leo XIII oli tehtävässään vuosina 1878–1903.

– En tiedä, haluaako Prevost sanoa tällä jotakin siitä, että edellisellä Leolla oli ominaisuuksia, joita hän pitää erityisen hyvinä. Edellinen Leo kehitti paljon katolisen kirkon sosiaaliopetusta ja yhteiskunnallista opetusta.

Paavius muuttaa ihmistä, Ketola sanoo.

– Franciscus tunnettiin vielä Argentiinassa hieman happamana, kun taas paavina hänet tunnettiin hymyilevänä ja huumorintajuisena. Paavius on selkänoja, joka antaa tukea. Siihen tulee jostakin voimia.

Keskitien kulkija

Prevostia pidetään kuitenkin konservatiivisena kirkon opin suhteen, sillä hän vastustaa esimerkiksi naisten asettamista diakoneiksi. Katolisessa kirkossa diakoni on eräänlainen apupappi.

Italialaisen Corriere della Seran mukaan hän on käytännönläheinen ja keskitien kulkija. Lehti kertoo, että sosiaaliset ja kulttuuriset kysymykset ovat hänelle tärkeitä.

Uusi paavi oli läheinen edesmenneen paavi Franciscuksen kanssa.  Paavi Fransiscus muun maussa nimitti hänet useisiin tärkeisiin tehtäviin katolisessa kirkossa. Uusi paavi Leo myös kiitti paavi Fransiscusta puheessaan heti paaviksi valituksi tulemisen jälkeen.

Ensimmäisessä puheessaan uusi paavi korosti rauhan ja siltojen rakentamisen merkitystä maailmassa.

Kuukausi sitten julkaistussa haastattelussaan Prevost muistutti, että kirkolla on edessään paljon työtä.

–  Emme voi pysähtyä tai kääntyä takaisin. Meidän on katsottava, millainen Pyhä henki haluaa kirkon olevan tänään ja huomenna. Huomisen maailma, jossa kirkonkin on elettävä, ei ole samanlainen kuin maailma kymmenen tai kaksikymmentä vuotta sitten, hän korosti.

Prevost on katolisen kirkon 267. paavi.

Lue myös: Uusi paavi on valittu

Tuoreimmat aiheesta

Paavi