Mainos

EU-jäsenyys siivitti Baltian maat rajuun talouskasvuun

Kansainvälisen valuuttarahaston laskelmien mukaan Latvian talous kasvoi viime vuonna nopeimmin koko EU:n alueella. Myös Viron ja Liettuan talouskasvu ylitti selvästi EU:n jäsenmaiden keskiarvon.

Viron, Latvian ja Liettuan taloudet kasvavat ripeimmin kymmenestä uudesta EU-maasta.

Latvia on koko EU:n pienimpiä ja köyhimpiä maita, mutta sen talouskasvu oli viime vuonna 8,5 prosenttia. Se oli korkein koko EU:ssa. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ennustaa, että Baltian maat säilyttävät ykkössijansa bruttokansantuotteella mitattuna tänäkin vuonna. Latvian kasvuksi se ennustaa 7,3 prosenttia, Liettuan seitsemän ja Viron kuusi prosenttia.

Faktoja Baltian maista

VIRO

LATVIA

LIETTUA

Vanhoissa jäsenmaissa keskimääräinen kasvu jää IMF:n mukaan 3,8 prosenttiin, kun taas uusissa se on keskimäärin 5,3 prosenttia. Viron bruttokansantuote on kuitenkin vain 46,6 prosenttia, Liettuan 42,4 prosenttia ja Latvian 39 prosenttia koko EU:n keskitasosta.

Korkea inflaatio Latvian huolenaihe

Sen sijaan inflaation IMF ennustaa pysyvän korkeana Latviassa - noin viidessä prosentissa - myös lähivuosina. Latvia sijoittuisi tällä mittarilla EU-maiden häntäpäähän. IMF arvioi, että vain Romaniassa inflaatio ylittää tänä vuonna Latvian tason. Romanian on määrä liittyä EU:hun vuonna 2007.

Latvian siirtymisen euroon onkin pelätty lykkääntyvän, ellei se saa inflaatiotaan kuriin. Latvia on suunnitellut ottavansa euron käyttöön vuonna 2008.

- Kyse on viivästymisen kestosta. Jos euroon siirtyminen venyy puolella vuodella, se ei haittaa taloutta. Jos viivästys on pidempi, investoijat saattavat epäillä Latvian luotettavuutta ja siirtää investointinsa muualle, arvioi tilanteen vakavuutta Nordea-pankin Baltian ja Puolan toimintojen apulaisjohtaja Eriks Plato.

Viro ja Liettua kytkivät valuuttansa ERM II -valuuttakurssijärjestelmään jo viime kesänä ja niiden on määrä siirtyä euroon vuoden 2007 alusta. Myös Virossa inflaatio on ollut hienoisessa nousussa ja IMF uskoo sen pysyvän lähivuodet 2,7-3,7 prosentissa. Liettuassa inflaatio on Baltian maista alhaisin, IMF:n arvion mukaan lähivuodet kolmen prosentin tuntumassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.