Mainos

EU ja Venäjä neuvottelevat itälaajentumisesta

EU:n ja Venäjän odotetaan pääsevän tänään sopuun välejä pitkään hiertäneistä erimielisyyksistä, jotka johtuvat unionin itälaajentumisesta. Molempien osapuolten lausunnot ovat olleet varovaisen toiveikkaita tapaamisen alla.

-

EU:n nykyisen puheenjohtajamaan eli sovittelutaidoistaan tunnetun Irlannin odotetaan saavan EU:n ja Venäjän kiistan onnelliseen päätökseen. Tänään Dublinissa ovat koolla sekä Irlannin, että Venäjän ulkoministerit, EU:n ulkoasiainkomissaari Chris Patten ja EU:n korkea ulkopoliittinen edustaja Javier Solana.

Maanantaina Venäjä ilmoitti, että se toivoo voivansa allekirjoittaa uusiin jäsenmaihin ulottuvan yhteistyösopimuksen unionin ja Venäjän välisen pahan suvantokauden päättämiseksi.

Venäjä on väittänyt kärsivänsä suuria taloudellisia tappioita, kun EU:hun liittyy entisiä Varsovan liiton maita, joiden kanssa sillä on ollut hyvin edullisia kahdenkeskisiä kauppasopimuksia.

EU:n laajentumisen lähestyessä vääjäämättä välit ovat aivan viime viikkoina vihdoin parantuneet ja muutama päivä sitten EU:n kauppasuhteista vastaava komissaari Pascal Lamy totesi, että 90 prosenttia ongelmista on ratkaistu. Myös presidentti Vladimir Putin on puhunut kompromissista.

Jos sopu löytyy niin kuin kaikki nyt uskovat, se ei tule päivääkään liian aikaisin. EU:n laajentuminen tapahtuu vappuna.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 14.04.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.