Mainos

EU ja Britannia vaativat Zimbabwen vaalitulosta julki

Britannia ja EU ovat kehottaneet Zimbabwea kirittämään viikonlopun vaalien ääntenlaskua. Keskusvaalilautakunnan ensimmäisten tietojen mukaan opposition MDC-puolue ja presidentti Robert Mugaben Zanu-Pf-puolue olivat iltapäivällä kumpikin saaneet 12 paikkaa. Parlamentissa on 210 paikkaa.

Presidentinvaaleista ei sen sijaan annettu mitään virallista tietoa. MDC:n lähteet ilmoittivat kuitenkin, että kun puolet äänistä oli laskettu, oppositiojohtaja Morgan Tsvangirai olisi saanut 60 prosenttia ja Mugabe 30 prosenttia äänistä.

Tuskallisen hidas ääntenlaskenta sai opposition jälleen syyttämään hallitusta vaalituloksen sormeilusta. Myös Britannia ja EU yhtyivät vaatimaan vaalituloksen pikaista julkaisua.

- Seuraavat päivä ovat kriittisiä Zimbabwen tulevaisuuden kannalta. Lauantaina miljoonat zimbabwelaiset äänestivät. Heidän äänensä on nyt kuultava ilman viivytystä, Britannian ulkoministeri David Miliband sanoi.

Tarkkailijoiden mukaan vaalilistoilla oli runsaasti "haamuäänestäjiä" ja henkilöitä, jotka eivät ole enää vuosiin asuneet maassa. Pääkaupunki Hararen kaduille määrättiin mellakkapoliiseja ennen tulosten julistamista, mutta tilanne oli kuitenkin rauhallinen.

Mugabe, 84, on hallinnut itsevaltaisesti Zimbabwea sen itsenäistymisestä lähtien vuonna 1980.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.