Mainos

EU hyväksyi muuntogeenisen maissin

Muuntogeeninen maissi pääsee EU:n markkinoille. Päätös avannee tien myös muille vastaaville elintarvikkeille.

Muuntogeeninen maissi pääsee yli viiden vuoden kiistelyn jälkeen EU:n markkinoille. Ratkaisu avannee samalla tietä myös muille muuntogeenisille elintarvikkeille ympäristö- ja kuluttajajärjestöjen tiukasta vastustuksesta huolimatta.

Luxemburgissa kokoontuneet EU:n maatalousministerit päästivät sveitsiläisen Syngenta-yhtiön markkinoiman Bt-11-maissilajikkeen markkinoille varsin erikoisella tavalla. Neuvostosta ei löytynyt määräenemmistöä kaatamaan EU:n komission esitystä, joka tarjosi yleensä tähkinä myytävän lajikkeen vapauttamista pannasta.
Koska esitystä ei saatu kumoon, komissio voi panna sen täytäntöön. Maatalousministeri Juha Korkeaojan mukaan näin myös tulee tapahtumaan. Suomi tuki yhdessä Ruotsin, Irlannin, Britannian, Italian ja Hollannin kanssa komissiota.

Korkeaoja perusteli kantaa sillä, että asian valmistelu ja esitys olivat täysin sopusoinnussa nykyisten säädösten kanssa. Vastapuolelle jääneiden äänet eivät riittäneet kaatamaan esitystä.

Muita tulossa perässä

-Jonossa on kymmeniä muita lajikkeita, jotka nyt päässevät hiljalleen Euroopan markkinoille. Jokainen lajike kuitenkin käsitellään erikseen ja mitään muuntogeenisten elintarvikkeiden tulvaa on turha odottaa, Korkeaoja huomauttaa. Seuraavana lienee hyväksymisvuorossa rehumaissi.

Jonossa ei ole lajikkeita, joita tuotettaisiin Suomessa. Markkinoiden avaaminen muuntogeenisille elintarvikkeille on kestänyt pitkään, koska Euroopassa asiasta on haluttu keskustella perusteellisesti.

Vastustus tullee kuitenkin jatkumaan. Ympäristöjärjestö Greenpeacen tiedotteen mukaan se otti tänään maatalousministerit Luxemburgissa vastaan 800 kilon maissilastissa olevilla kärryillä, johon oli kiinnitetty useita "pelottavia hirviökasvoja".

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.