Mainos

EU ei tue rasvatonta maitoa

EU ei suostu antamaan tukirahaa koulujen rasvattoman maidon käyttöön. EU-komissaari Franz Fischler torjui Suomen vaatimuksen siitä, että kouluissa sekä päiväkodeissa rasvaton ja vähärasvainen ykkösmaito saisivat samanlaista tukea kuin täysmaito.

Vastalypsettyä

Jäsenmaat kannattavat pitkälti koulumaitotuen jatkamista, mutta EU-komission yhteisrahoitus ei saa tukea. Esityksen mukaan yhteisö maksaisi tuesta puolet ja toinen puolisko rahoitettaisiin kansallisista varoista. Maatalousministeri Kalevi Hemilä sanoi eilen, että Suomen on vaikea hyväksyä yhteisrahoitusta, mikäli rasvattomien ja vähärasvaisten tuotteiden tuesta ei päästä ratkaisuun. Esimerkiksi ykkösmaidon osuus päiväkotien maidosta on ollut Suomessa noin 30 prosenttia.

Suomi vaatikin kokouksessa Ruotsin ja Tanskan tuella rasvattomalle ja kevyelle maidolle samanlaista kohtelua kuin rasvaiselle ns. täysmaidolle. Eräiden lähteiden mukaan Fischler tyrmäsi ajatuksen. Hemilä kuitenkin totesi, että Fischler voisi kenties taipua ehdotukseen alhaisemmalla tuella. Komissaarin perustelujen taustalla on se, että vähärasvainen maito ei voisi saada suhteessa samaa rahallista tukea kuin täysmaito. Kokouksessa väläyteltiin myös muita rahoituslähteitä, kuten maidontuottajia ja maakuntia.

EU on tähän asti maksanut koulumaidolle tukea noin 20-25 miljoonaa markkaa tukea vuodessa. Järjestelmän tarkoituksena on ollut tukea maidon ja maitovalmisteiden käyttöä kouluissa ja päiväkodeissa. Suomen osuus potista on ollut noin neljä prosenttia. Tuen haku on ollut byrokraattista, sillä Suomessa 2660 koulua sekä 355 meijeriä ja yhtiötä ovat hakeneet tukea kukin erikseen. Asian käsittely jatkuu maatalouskomiteassa, ja myös EU-parlamentilta on tulossa asiasta esitys. Ministeri Hemilä kertoi, että komissiolta odotetaan myöhemmin uutta esitystä asiasta.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.