Mainos

EU ei pura öljyn varmuusvarastoja

Öljyn korkeaa hintaa ei yritetä laskea purkamalla öljyn varmuusvarastoja EU-maissa.

Jäsenmaat saavat itse päättä varmuusvarastojensa käytöstä.

EU-maiden valtiovarainministerit keskustelivat öljyn varmuusvarastojen purkamisesta kokouksessaan tänään, mutta jättivät ratkaisut jäsenmaille. Suomi ei ryhdy varastojen purkuun.

Espanja oli aikaisemmin viikolla ehdotellut, että varastojen pienentäminen voisi olla keino lieventää hintapainetta. Opecin puheenjohtajamaa Venezuela varoitti öljyntuottajamaiden voivan vastata sellaisiin toimiin supistamalla tuotantoaan.

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö totesi, että varmuusvarastot on perustettu hätätilanteita varten jolloin raaka-aineesta on pulaa - ei hintojen alaspainamiseksi. Suomessa vaaditaan EU-direktiivin mukaisesti, että varastoissa pitää olla 90 päivän tarpeet. Nyt varastoissa on arviolta 128 päivän kulutus, Niinistö arvioi.

Maat, joissa varastot ovat tuntuvasti minimiä suuremmat, voivat Niinistön mukaan itse harkita, haluavatko ne pienentää varastojaan. Suomelle hän ei nähnyt sitä ajankohtaiseksi. Ministerit sivusivat samalla myös polttoaineverotusta, mutta pysyivät entisellä kannallaan. Jäsenmaat eivät aio muuttaa nykyistä verolinjaansa. Komissio sai tehtäväkseen jatkaa polttoainejakelun kilpailutilanteen selvittämistä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.