Mainos

EU-edustajat tapaamaan Arafatia

EU:n Lähi-idän erikoislähettiläs Miguel Angel Moratinos ja unionin ulkopoliittinen edustaja Javier Solana matkustavat tänään tapaamaan Jasser Arafatia.

EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana ja unionin erikoislähettiläs Miguel Moratinos lähtevät tänään Ramallahiin tapaamaan palestiinalaisten presidenttiä Jasser Arafatia. EU:n edustajat pyrkivät tapaamaan myös Israelin pääministerin Ariel Sharonin.

Espanjan ulkoministeri Josep Pique kertoi vierailusta EU:n ja Välimeren maiden kokouksen päättyessä Valenciassa. Mukana olivat 15 unionin ja 12 Välimeren maan ministerit.

Kokoukseen osallistunut Israelin ulkoministeri Shimon Peres lupasi, että Solanan ryhmä saa samat oikeuden liikkua kuin Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell. Aiemmin tässä kuussa EU:lta evättiin oikeus tavata Arafat. - Alueelle meno on tärkeää, Solana totesi kuvaten tilannetta herkäksi.

Solanan mukaan Jeesuksen Syntymäkirkon piirityksen päättäminen on olennaista. Muussa tapauksessa Israelin joukkoja tuskin saadaan vetäytymään Ramallahista Arafatin päämajalta.

Lähi-itä hallitsi odotetusti kokousta, joka on osa Barcelonassa 1995 aloitettua prosessia. Siihen kuuluvat 15 EU-maan lisäksi Algeria, Egypti, Israel, Jordania, Kypros, Malta, Marokko, palestiinalaisten itsehallinto, Tunisia ja Turkki. Prosessiin kuuluvat myös Syyria ja Libanon, jotka boikotoivat kokousta Israelin osallistumisen takia.
Solanan lähettäminen Lähi-itään on kestoratkaisu, johon EU on turvautunut aiemminkin. Puheenjohtajamaan Espanjan antama lausunto kriisistä oli varovainen, ja toisti pitkälti aiempia kantoja. Espanja toisti, että Lähi-idän kriisiin ei ole sotilaallista ratkaisua. Israelin lisäksi vedottiin myös palestiinalaisten johtoon, jotta terrorismi ja itsemurhaiskut saadaan lopetetuksi.

Peres syytti Euroopan Unionia jopa antisemitismistä

Kehitysyhteistyöministeri Satu Hassi (vihr.) piti kokousta hyödyllisenä, koska Lähi-idän kriisin osapuolille tarjoutui tilaisuus tavata toisiaan. Arabimaiden ulosmarssia maanantaina Hassia luonnehti medialle suunnatuksi. -Ulosmarssi oli enemmänkin julkisuusnäytös, Hassi kertoi puhelimitse Valenciasta.

Arabimaiden ulkoministerit poistuivat kokoussalista, kun Israelin apulaisulkoministeri Michael Melchior aloitti puheensa. Ministerit palasivat myöhemmin takaisin paikoilleen.

Yhdysvalloista Espanjaan matkustanut ulkoministeri Peres saapui Hassin mukaan kokoukseen vasta tänä aamuna.

Peres arvosteli myöhemmin iltapäivällä EU:ta Israelia koskevista kannanotoista. -Ei voi sanoa, että kaikki Euroopan näkemykset ovat oikeita ja tasapainoisia. Eräät niistä sisältävät jopa antisemitismiä, Peres sanoi.

EU on kantanut huolta siitä, että Israelin iskut ovat tuhonneet valtaosin unionin rahoittaman infrastruktuurin palestiinalaisten alueella. Hassin mukaan jopa tietokoneiden kovalevyt on tuhottu ja tiedostot viety. -Tällaista on vaikea perustella terrorin vastaisilla toimilla, Hassi sanoi.

EU on jo valmistautunut palestiinalaisalueiden uudelleenrakennusurakkaan, mutta Ranskan ulkoministerin Hubert Vedrinen mukaan tämä ei tapahdu ilman ehtoja. -Haluamme minimitakuut, että niitä ei tuhota vähän ajan kuluttua uudelleen, Vedrine sanoi uutistoimisto DPA:n mukaan.

(MTV3-AFP-Reuters-STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.