Etsintäkuulutetun Kellokummun kiinniotosta paljastui käsittämättömiä yksityiskohtia: Poliisi sakotti kaksi ihmistä operaation aikana, kyydissä ollut sukulaisnainenkin pakeni – mies napattiin lopulta yksityispihasta

1:17

Yksi Pohjoismaiden etsityimmistä ihmisistä, Jani Kellokumpu, otettiin viime perjantaina kiinni Suomessa Orimattilassa.

Kellokumpu ehti pakoilla viranomaisia useamman vuoden, sillä hänet on tuomittu vuonna 2014 tapahtuneesta törkeästä kuolemantuottamuksesta. Hän ei kuitenkaan koskaan saapunut suorittamaan vankeusrangaistustaan.

Kellokumpua epäillään myös kesällä 2016 Haaparannalla tapahtuneesta törkeästä kuolemantuottamuksesta. Tapauksen poliisitutkinta on edelleen kesken.

Kellokumpu jäi viime perjantaina kiinni poliisille sattumalta, kun Hämeen poliisilaitoksen partio oli tekemässä normaalia liikennevalvontaa viiden aikaan alkuillasta.

– Kiinniotto oli ihan puhdas sattuma. Poliisipartio oli pitämässä liikenneratsiaa ja pysäyttelemässä autoja, kun Kellokumpu ajoi paikalle eikä pysähtynyt poliisin pysäytysmerkistä, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen Hämeen poliisista kertoo.

Asiakas ulos ja pakenijan perään

Poliisipartiolla oli juuri yksi auto pysäytettynä ja sen kuljettaja sisällä poliisiautossa, kun Kellokumpu ajoi paikan ohi.

– Kun Kellokummun kuljettama auto ei pysähtynyt, poliisipartio lähti auton perään. Poliisin kyydissä ollut toinen asiakas jäi odottamaan ratsiapaikalle, Seppänen sanoo.

Takaa-ajo kesti vain lyhyen hetken, kolme kilometriä, eikä se Seppäsen mukaan ollut kovin dramaattinen.

– Partio vain ajoi auton perässä. Autot eivät ajaneet kovaa nopeutta, koska matkalle osui myös tieosuus, joka oli peilikirkas jäästä. Sekä Kellokumpu että poliisipartio joutuivat ajamaan siinä varovasti.

Takaa-ajo päättyi sivutien päähän, jolloin Kellokumpu nousi autosta ulos ja jalkautui maastoon. Hän meni kuusiaidan aukosta läpi, mutta poliisit säilyttivät näköyhteyden häneen.

– Hän oli niin lähellä, että partio juoksi hänen perässään 50 metriä ja käskyttäessä hän pysähtyi, Seppänen kertoo.

Valehteli nimensä

Kellokummun pako päättyi yksityispihaan. Poliisin mukaan asukkaat hieman hämmästelivät pihaan päätynyttä operaatiota. Varsinainen kiinniotto sujui rauhallisesti.

– Siinä vaiheessa poliisilla ei vielä ollut tiedossa, että henkilö oli etsintäkuulutettu Kellokumpu. Kun miehen henkilöllisyyttä selvitettiin poliisiautossa, jokin herätti partion huomion.

Poliisipartiolle Kellokumpu valehteli nimensä. Hän väitti paenneensa poliiseja vain siksi, ettei hänellä ole ajo-oikeutta.

Poliisipartio kuitenkin tunnisti hänet.

– Selvittelyn aikana hänen henkilöllisyytensä selvisi sillä todennäköisyydellä, että sama poliisipartio vei hänet Vantaan vankilaan. Partiolle Kellokumpu ei missään vaiheessa myöntänyt todellista henkilöllisyyttään, Seppänen kertoo.

Perustyön kautta kovempi juttu

Seppänen ei kerro tarkasti, miten poliisipartio pystyi varmistumaan Kellokummun henkilöllisyydestä, kun hän itse kiisti sen loppuun asti.

– Siinä oli tiettyjä yksityiskohtia, joilla se pystyttiin varmistamaan yhdessä keskusrikospoliisin kanssa. Tämä oli perustyön kautta ilmi tullut kovempi juttu, Seppänen luonnehtii.

Paetessaan Kellokumpu ei ollut aseistettu eikä hän käyttäytynyt uhkaavasti tai väkivaltaisesti.

Pakenemisen takia Kellokumpua epäillään nyt ajokortitta ajosta, pysähdysmerkin noudattamatta jättämisestä ja väärän henkilöllisyyden antamisesta.

Tehokas poliisipartio

Kellokummun kyydissä autossa oli hänen sukulaisnainen. Nainen lähti ajamaan autolla pois, kun Kellokumpu jatkoi pakoaan juoksemalla.

Nainen ajoi lähistöllä sijaitsevan kaupan pihaan, mistä poliisi tavoitti hänet Kellokummun kiinnioton jälkeen.

– Poliisipartion tehosta kertoo se, että siinä sivussa kun he ottivat vankikarkurin kiinni, he hoitivat kahden ihmisen sakotuksen.

– He ottivat Kellokummun kyydissä olleen naisen kiinni, joka sai sakot ajokortitta ajosta, ja he palasivat ratsiapaikalle, missä heitä odotti asiakas, jonka asian hoitaminen jäi kesken Kellokummun takia, Seppänen kertoo.

Poliisilla ei ole tiedossa, miten pitkään Kellokumpu oli viettänyt Orimattilan Artjärvellä, mistä hänet otettiin kiinni.

– Meillä oli taustatietoa, että hän voisi oleskella jossain tuolla alueella, koska hänellä asuu sukulaisia siellä. Emme tiedä, kuinka pitkään hän on oleskellut Suomessa, Seppänen sanoo.

Haetaan Ruotsiin

Kellokummun kiinniotto sujui tehokkaasti ja nopeasti. Operaatio oli ohi tunnissa ja mies oli jo illalla telkien takana Vantaan vankilassa.

Kellokumpu on kotoisin Norrbottenista Ruotsista, mutta hän puhuu myös suomea. Hänen äitinsä ja muita sukulaisiaan ja perhettä asuu Suomessa. Poliisille olikin tullut vihjeitä, joiden perusteella hänen arveltiin voivan piileskellä Suomessa.

Poliisipartiolle Kellokumpu puhui aluksi pelkästään ruotsia ja esitti ummikkoa, mutta lopulta asiat hoidettiin suomeksi.

Seuraavana Kellokumpu lähtee Ruotsiin.

– Hänet on etsintäkuulutettu ja tuomittu vankeuteen Ruotsissa, joten Ruotsin viranomaiset hakevat hänet sinne. Luovutustutkinta on vielä kesken, mutta yleensä Pohjoismaiden välillä se sujuu nopeasti, rikoskomisario Ritva Santtila keskusrikospoliisista kertoo.

Suomessa poliisilla ei ole mitään tarvetta kuulustella Kellokumpua muuten kuin luovutukseen liittyen.

– Hän saa valittaa luovutuksesta, mutta käytännössä hänellä ei ole vaihtoehtoja paeta vankeustuomiota, Santtila kertoo.

Lainvoimaisen vankeustuomion lisäksi Kellokumpua epäillään Ruotsissa törkeästä kuolemantuottamuksesta, jonka tutkinta on kesken. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja