Kohuliikemies Onni Sarmaste kertoo MTV:lle miten dramaattinen kiinniotto Espoossa tapahtui: "Poliisiauto vedettiin poikittain eteeni tielle, Porsche takavarikoitiin heti"

Liikemies Onni Sarmaste kohutusta suojavarustekaupasta: Tuotteet olivat tilatun mukaiset 3:49
Liikemies Onni Sarmasteen mukaan häneltä tilatut suojamaskit olivat tilatun mukaiset.

Maskikaupoista tunnetuksi tullut kohuliikemies Onni Sarmaste pääsi tänään vapaaksi poliisivankilasta kahden vuorokauden jälkeen. Keskusrikospoliisi laski vapaaksi sekä Sarmasteen että toisen pidätettynä olleen henkilön, koska asian selvittäminen ei poliisin mukaan edellyttänyt epäiltyjen vangitsemista.

Liikemies Onni Sarmaste otettiin kiinni keskiviikkona keskellä päivää elokuvatyyliin. Sarmaste kertoo MTV Uutisille, että kiinniottoon osallistui lukuisia poliiseja, vaikka hän ei vastustellut kiinniottoa.

Sarmaste oli myös ilmoittanut olinpaikkansa etukäteen keskusrikospoliisille, mutta silti hänet tultiin ottamaan kiinni täysin yllättäen.

– Olin kaverin kanssa ajamassa Porschella keskiviikkona puolen päivän maissa Espoon Kivenlahdessa, kun yhtäkkiä poliisin siviiliauto vedettiin poikittain tielle meidän eteen. Autosta nousi poliisit ulos radiopuhelinten kanssa ja heti perään paikalle tuli 3-4 poliisin siviiliautoa, yksi poliisin partioauto ja moottoripyöräpoliisit, Sarmaste kertoo.

Sarmaste arvelee poliisien seuranneen heitä jonkin aikaa, mutta miehet eivät huomanneet näitä.

Otettiin heti kadulta kiinni

Sarmaste otettiin kadulta poliisiauton kyytiin. Hän ei vastustanut kiinniottoa. Häneltä takavarikoitiin heti puhelin ja myös osa vaatteista. Omaa puhelintaan hän ei ole edes saanut vielä takaisin.

Keskusrikospoliisi takavarikoi Porschen heti, joten poliisit tarjosivat Sarmasteen kaverille kyydin tämän kotiin. Samalla kaverin asunto tutkittiin.

Bentley käytiin Sarmasteen mukaan takavarikoimassa keskiviikkona tai torstaina.

Liikemies vietiin tutkintavankilaan Vantaan poliisilaitokselle.

Ensin hän oli kiinniotettuna ja sitten pidätettynä. Häntä ei kuitenkaan vaadittu vangittavaksi.

Kuulusteluja ei järjestetty vielä keskiviikkona. Eilen ja tänään Sarmastetta kuulusteltiin.

– Kuulustelut sujuivat hyvin ja minua kohdeltiin asiallisesti koko ajan. Mukavampi siellä kuulusteluissa oli olla poliisin kanssa juttelemassa kuin kopissa kirjaa lukemassa. Muuten kaikki sujui hyvin, mutta patja oli kova, Sarmaste kertoo oloistaan poliisivankilassa.

Tänään tehtiin kotietsintä

Liikemies pääsi vapaaksi tänään viiden maissa. Aiemmin päivällä hän oli poliisien mukana, kun hänen kotiinsa tehtiin kotietsintä.

Sarmaste ei puhu sanallakaan tutkinnan etenemisestä tai kuulustelujen sisällöstä. Hän ei suostu sanomaan edes sitä, onko poliisi käskenyt häntä pysyttelemään vaiti.

– Saimme käytyä kuulusteluissa hyvin asiat läpi. Meillä oli poliisien kanssa selkeä yhteisymmärrys siitä, että hoidetaan tämä asia alta pois. Minulla ei ole mitään salattavaa, vaan haluan tehdä yhteistyötä tässä asiassa, liikemies kertoo.

Henkilöitä epäillään edelleen rikoksesta

Poliisin mukaan rikosnimikkeinä esitutkinnassa ovat tällä hetkellä muun muassa törkeä petos ja törkeä rahanpesu.

– Henkilöitä epäillään edelleen rikoksesta, mutta poliisin arvion mukaan asian selvittäminen ei edellytä henkilöiden vaatimista vangiksi, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mikko Laaksonen kertoi aiemmin tänään.

Esitutkinnassa selvitetään parasta aikaa tapahtumien kulkua, tarkastellaan etsinnöillä haltuun saatua materiaalia ja kuullaan todistajia.

Tutkinnan aikana on takavarikoitu varoja yhteensä noin 3 miljoonan euron arvosta sekä kaksi arvoautoa.

Esitutkinnassa selvitetään Huoltovarmuuskeskuksen ja tavarantoimittajien tekemien sopimusten sisältöä ja sitä, vastasiko toimitus näiden sopimusten sisältöä.

Sarmaste kiistää rikokset. Hän on sitä mieltä, että hän toimitti Suomeen juuri ne maskit, mitkä häneltä tilattiin.

Lue myös:

    Uusimmat