Mainos

Etla: Talouskasvu jatkuu nopeana

Suomen talous kasvaa tänä ja ensi vuonna edelleen nopeasti, vaikka kansantalouden kasvuvauhti hidastuukin viime vuodesta viennin vedon heiketessä. Bruttokansantuote kasvaa ETLAn suhdannekatsauksen mukaan tänä vuonna 4,5 prosenttia ja ensi vuonna 4,1 prosenttia.

Viennin kasvun hidastuessa kotimaisen kysynnän vahvistuminen voimistaa talouskasvua. Vaikka vienti kasvaa viime vuoden hurjaa kasvua hitaammin, nousee se tänä vuonnakin 8 ja ensi vuonna 6,9 prosenttia suuremmaksi kuin viime vuonna.

Teollisuuden tuotanto kasvaa ennusteen mukaan tänä vuonna 7,4 ja ensi vuonna yhä 5,5 prosentin vauhtia. Suomen inflaatio hidastuu tänä ja ensi vuonna ja työttömyyden aleneminen jatkuu. ETLAn ennusteen mukaan inflaatio hidastuu tänä vuonna 3,4 prosentista 2,1 prosenttiin ja ensi vuonna 1,5 prosenttiin. Työttömyysaste laskee ensi vuonna 8,4 prosenttiin, kun se viime vuonna oli 9,8 prosenttia.

USA:n taantumalla pieni vaikutus

Maailmantalouden suurin riski on ETLAn toimitusjohtajan Pentti Vartian mielestä Yhdysvaltain talouden ajautuminen taantumaan. ETLAn ennusteessa Yhdysvaltain talouskasvu pysähtyy vuoden alkupuoliskon ajaksi ja alkaa sitten jälleen piristyä.

Euroalueen kasvu hidastuu tänä vuonna 2,6 prosenttiin ja nopeutuu ensi vuonna 2,8 prosenttiin. -Yhdysvaltain talous kasvaa tänä vuonna vaatimattomat 1,5 prosenttia, mutta USA:n kasvun hidastumisen vaikutus Suomeen jää pieneksi. Näkymät eivät muutenkaan ole heikot, sillä inflaation odotetaan hidastuvan, reaaliansiot kasvavat suotuisasti, työttömyysasteen aleneminen jatkuu ja julkisen sektorin ylijäämä kasvaa, sanoi Vartia.

Noudatettu varovainen talouspolitiikka on Vartian mukaan lisäksi luonut julkiseen talouteen puskureita taantuman varalle. Yritykset ja kotitaloudet eivät ole velkaantuneita, kuten ennen 1990-luvun lamaa. Suomella on siten hyvät mahdollisuudet selvitä maailmantalouden notkahduksesta pienin vaurioin, Vartia totesi.

ETLA ennakoi euron vahvistuvan Yhdysvaltain dollaria vastaan lähivuosina. Tänä vuonna ETLA arvioi euron kurssiksi keskimäärin 0,94 dollaria. Ensi vuonna euro nousee paritettiin dollarin kanssa. Vuonna 2003 euron keskikurssi nousee 1,02 dollariin ja seuraavana vuonna 1,04 dollariin.

EKP keventää rahapolitiikkaa

Euroopan keskuspankki alkaa ETLAn ennusteen mukaan keventää rahapolitiikkaa toisella vuosineljänneksellä.

EKP

Tutkimuslaitos ennustaa EKP:n alentavan ohjauskorko kaksi kertaa 25 pisteellä. Koronlaskut osuvat toiseen ja kolmanteen neljännekseen. Ohjauskorko on vuoden lopussa siten 4,25 prosenttia. Yhdysvaltain ohjauskoron ETLA odottaa laskevan 4,75 prosenttiin.

Ensi vuodelle ETLA arvioi ajoittuvan kaksi uutta ohjauskoron laskua. Ensi vuoden lopussa EKP:n ohjauskorko on 3,75 prosenttia. Keskeinen syy ohjauskoron laskuun on inflaation hidastuminen. Ohjauskorko laskee nopeammin kuin inflaatio, joten reaalikorko alenee ja rahapolitiikka kevenee, katsauksessa todetaan.

Pankkien välinen kolmen kuukauden rahamarkkinakorko nouse tänä vuonna kesimäärin 4,6 prosenttiin, kun se viime vuonna oli 4,4 prosenttia. Ensi vuonna ETLA ennakoi kolmen kuukauden euriborin laskevan keskimäärin 4,1 prosenttiin.

Suomen julkisen sektorin ylijäämä on noussut hyvän talouskasvun ansiosta suuremmaksi kuin aiemmin ennakoitiin. ETLAn mukaan osa ylijäämästä on käytettävä työn verotuksen keventämiseen. Osa ylijäämästä voidaan jatkossakin käyttää julkisten menojen lisäämiseen, mutta verojen keventämisen ja julkisten menojen lisäyksen jälkeen varoja pitää jäädä ripeään valtion velan lyhentämiseen, katsoo ETLA.

Suomen veroaste laskee ETLAn mukaan tänä vuonna 1,1 prosenttiyksikköä ja ensi vuonna yhtä paljon. Tänä vuonna veroaste laskee 46,7 prosentista 45,6 prosenttiin. Ensi vuonna ETLA laskee veroasteeksi 44,5 prosenttia.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.