Mainos

ETL: Myrkkytuotteita tuskin Suomessa

Ruotsin Elintarvikelaitoksen tutkimuksissa paljastuneita myrkyllisiä lastenruokia ei todennäköisesti myydä Suomessa, arvioi Elintarviketeollisuusliiton tutkimus- ja lainsäädäntöosaston johtaja Seppo Heiskanen.

- Luin ruotsalaisten tutkimusaineiston, ja siinähän on ollut mukana jauheesta tehtäviä äidinmaidonkorvikkeita ja puurovalmisteita. Äidinmaitojauheiden osalta on epätodennäköistä, että niitä olisi Suomessa myynnissä. Puurojauheita saattaa olla, mutta siitäkään ei voi olla täysin varma, Heiskanen sanoo.

Suomalaiset ruokkivat lapsiaan Heiskasen mukaan harvemmin jauheruuilla.

- Meillä käytetään enemmän valmiita puuroja ja vellejä. Ja tavallisimmat merkit, mitä käytetään, on valmistettu Suomessa.

Tutkimustapa otollinen suurille eroille

Tutkimuksessa oli esimerkiksi Semperin, Ruotsin Néstlen ja Nutrissen tuotteita. Raportissa ei ole eritelty, mitä tuotteita kultakin valmistajalta on tutkittu. Tuotteista tutkittiin, miten paljon ne sisältävät muun muassa arsenikkia, mangaania ja kadmiumia. Löydettyjä arvoja verrattiin äidinmaidon keskimääräiseen koostumukseen. Äidinmaidon koostumuksen luontaista vaihtelua, joka johtuu esimerkiksi ruokavaliosta, ei ollut kuitenkaan otettu huomioon.

Heiskasen mukaan ruotsalaisten käyttämä tutkimustapa tuo helposti eroja eri tuotteiden välille.

- Kun tuotteita verrataan keskiarvoon, ei ole ihme, että tuloksissa on kohonneita arvoja. Lähinnä tässä on vain pystytty osoittamaan, mikä on äidinmaidon keskimääräinen koostumus.

Ravitsemussuosituksissa on tiettyjä raja-arvoja, joiden puitteissa tuotteiden on eri mineraalien osalta pysyttävä. Heiskasen mukaan tutkitut tuotteet mahtuvat näihin raja-arvoihin.

Evira tutkii, jos tarvetta

Elintarvikevalvontavirasto Evira tarkkailee tilannetta. Mikäli tuotteissa havaitaan liian korkeita pitoisuuksia, Evira tiedottaa asiasta.

- Tutkimme pistokoeluontoisesti tuotteita riippuen siitä, miten Elintarviketeollisuusliitto ongelman näkee, sanoo ylitarkastaja Pirkko Kostamo Evirasta.

Arja Kaiponen Eviralta kertoo, että arseenin osalta lainsäädännössä ei ole edes asetettu raja-arvoja. Eurooppalainen elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA kerää parhaillaan lisätietoa elintarvikkeiden arseenipitoisuuksista, jotta pitoisuuksille voitaisiin asettaa enimmäismäärä.

- On olemassa kahdenlaista arseenia, orgaanista ja epäorgaanista. Näistä jälkimmäinen on vaarallisempi. Meidän pitäisi tietää, kummasta arseenista näissä tutkimuksissa on kyse.

Kostamon mukaan tuottajilla on vastuu tuotteidensa turvallisuudesta ja heidän on oltava varuillaan kaikenlaisten vaarojen suhteen.

- Tuottajien on tiedettävä riskit, joita heidän on tarkkailtava omavalvonnalla, Kostamo sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.