Etkö sinäkään osaa kehua itseäsi työhaastattelussa? Näin onnistut

Itsensä kehuminen on monille erityisen haastavaa. Miten työhaastattelussa oikein kannattaa kehua itseään – yli äyräiden vai vaatimattomasti?

Itsensä kehuminen ei aina ole helppoa, vaikka työhaastattelussa se onkin erityisen tärkeää. Vaatimattomuus saattaa paistaa jo kilometrien päähän, mutta ylimielisyyttä kannattaa myös välttää. Aitous ja rehellisyys ovat arvostettuja piirteitä.

Miten itseään kannattaa kehua?

Työnhakija saa ja hänen pitää kehua itseään työhaastattelussa, neuvovat Academic Work -henkilöstövuokraus -ja rekrytointiyrityksen Consultant Manager Satu Hakkarainen ja Head of Digital Marketing Maija Ojanperä.

On tärkeää pohtia ennen työhaastattelua omia vahvuuksiaan juuri haettavan työn kannalta. Työnhakijan ei ole järkevää painottaa vahvuuksiaan, jotka eivät ole työn kannalta tärkeitä ominaisuuksia.

Anna käytännön esimerkkejä ominaisuuksistasi ja osaamisestasi, jottei kertomasi kuulosta vain sanahelinältä.

Kerro esimerkiksi palautteesta, jota olet saanut työtovereiltasi tai entiseltä työnantajaltasi tai onnistumisia ja saavutuksia.

Vinkit itsensä kehumiseen:

– Kehu itseäsi käytännön esimerkkien tai faktojen kautta. Esimerkiksi voit kertoa, että millaisiin tehtäviin olet tottunut asiakaspalvelutehtävissä, mitä aikatauluttaminen on opettanut, mitkä tehtävät ovat sinulle helppoja, koska... ja niin edelleen.

– Unohda adjektiivien luetteleminen.

Älä puhu muka-heikkouksista. Esimerkiksi kysymykseen "Mitä ominaisuuksiasi sinun tulisi kehittää?" on liian helppo vastata kliseisesti olevansa liian tunnollinen, ahkera tai tarkka. Et huijaa ketään mainitsemalla niin sanotusti positiivisia ominaisuuksia negatiivisina. 

– On tärkeää, että kerrot rehellisesti myös heikkouksistasi – kukaan ei ole täydellinen, kaikissa on kehitettävää.

– Mieti valmiiksi kolme ”myyntiargumenttia” ja tärkeintä vahvuutta, joista kerrot rekrytoijalle. Älä kuitenkaan käytä korulauseita.

Lue myös:

    Uusimmat