Etikka voi pelastaa kymmeniätuhansia henkiä? Lue, miten!

Maailmanterveysjärjestö WHO:n mukaan 250 000 naista kuolee kohdunkaulansyöpään joka vuosi. Intialaistutkimuksen mukaan taudin havaitsemiseen on kuitenkin uusi, papa-koetta edullisempi konsti: etikka.

CNN Health -sivuston uutisoiman tutkimuksen mukaan kohdunkaulansyövän diagnosointiin voi olla uusi, edullinen konsti: kohdunkaulan pyyhkiminen etikalla. Köyhissä maissa kaikki sairastuneet eivät edes tiedä sairaudestaan, joten helppo tapa diagnosoida tautia voisi jopa pelastaa ihmishenkiä.

Intian maaseudulla teetettyä tutkimusta johtanut tohtori Surendra Srinivas Shastri kertoo CNN:n haastattelussa, ettei Intiassa ole kohdunkaulansyövän seulontaa, eikä laboratorio-oloja vaativiin papa-seulontoihin ole välttämättä resursseja. Kohdunkaulansyöpä onkin Intiassa naisten tappavin syöpä.

Shastri kollegoineen selvitti, voisiko testi, joka ei vaadi laboratorio-oloja, olla tehokas taudin havaitsemisessa. Testissä kolposkopian aikana kohdunkaulaan siveltiin etikkahappoa syövän havaitsemiseksi. Kolposkopia on kohdunkaulan ja emättimen tutkimista suurentavalla optisella laitteella, ja se suoritetaan yleensä vasta kun papa-tutkimuksessa on havaittu jotain huolestuttavaa. Etikka muuttaa epänormaalit solut valkoisiksi, jolloin ne voi havaita jopa paljaalla silmällä.

Noin 75 000 naiselle tarjottiin valistusta kohdunkaulansyövästä ja testausta kahden vuoden välein, ja toiselle 76 000 naisen kontrolliryhmälle tarjottiin vain tietoa kohdunkaulansyövän oireista, mutta ei seulontoja. Kontrolliryhmän tilanne vastaa nykyistä terveydenhuollon tasoa Intiassa.

Koska lääkäreistä ja hoitajista on pulaa monin paikoin, koulutettiin paikallisia naisia suorittamaan testejä. Tulokset saa minuutissa.

Välittömät tulokset ovat tärkeitä, sillä monet naiset Intian maaseudulla joutuvat matkustamaan päästäkseen terveydenhoidon pariin. Jos soluissa havaitaan poikkeavuuksia, otetaan pieni näytepala tutkimuksia varten. Jos naisella todetaan syöpä, hän saa tarvittaessa ilmaista hoitoa Intian terveydenhuoltojärjestelmän kautta.

Shastrin mukaan syöpäkuolemat vähentyivät 31 prosentilla etikkatestin ansiosta. Jos etikkatestiä alettaisiin käyttää koko maassa, saattaisi se pelastaa jopa 22 000 naisen hengen joka vuosi. Shastrin mukaan samanlaista testausta voitaisiin käyttää myös muissa kehittyvissä maissa.

Lähde CNN

Kuvat Colourbox.com


Lue myös Koti-osion etikkavinkit:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja