Ethän sinäkin mokaa tässä? Vuokranantaja muistuttaa, miksi tamponi ei kuulu vessanpönttöön: "Yksi kerta voi riittää..."

2:16
Videolla näytetään vessanpöntön kannen oikea asento.

Kiinteistöä vuokraava Heli joutui maksamaan satojen euron laskun viemärien puhdistamisesta, koska tamponi oli tukkinut ne. 

Tammikuisena sunnuntaina vapaapäivää viettänyt Heli sai kännykkäänsä vuokralaiselta viestin kuvan kera. Asukas kertoi, että asunnon kylpyhuoneen lattia tulvi eikä viemäri vetänyt.

Heli omistaa kiinteistön, jonka asuntoja hän vuokraa. Kyseessä on yli satavuotias hirsitalo, jonka yläkerrassa on yksi asunto ja alhaalla kaksi. Tulviva asunto sijaitsi kiinteistön alakerrassa.

Piti toimia heti

Heti kuvan nähtyään Heli tiesi heti, että tämä tulee kalliiksi. Jo senkin takia, että sunnuntaina viemärien huoltotyöt maksaisivat enemmän kuin arkena. Oli kuitenkin pakko toimia nopeasti.

– Kun on viemäristä kysymys, tällaiset asiat pitää hoitaa vuorokauden sisällä. Koska kiinteistö on vuokralla, en voi velvoittaa ketään olemaan vuorokautta ilman vettä tai viemäristöä, nainen kertoo MTV Uutisille.

Heli lähti katsomaan tilannetta paikan päälle. Kylpyhuoneen lattia oli täynnä viemäreistä tullutta likavettä ja kaikkea sitä, mitä vessanpöntössä voi olla. Ulkoisesti hän ei pystynyt tekemään sen tarkempaa tilannearviota kuin että viemärit olivat tukossa eivätkä vetäneet.

– Ilmoitin muille vuokralaisille, että hetken ajan on viemärien käyttökielto. Että ei saa vetää vessaa tai päästää vettä kraanasta viemäriin. Sitten aloin etsiä netistä päivystäviä putkifirmoja.

Tamponi oli aiheuttanut tuoksen

Pienen etsinnän jälkeen nainen löysi firman, joka lähetti paikalle loka-auton. Tukosta lähdettiin availemaan ulkokautta.

– Viemärinavauksen suorittanut henkilö tiesi heti kertoa, että likakaivossa on huomattava määrä naisten terveystuotteita.

Helin talo ei kuulu viemäriverkostoon vaan siinä on omat likakaivot. Tamponi löytyi pohjaviemäristä, jonne kaikki asunnot yhdistyvät. Viemärin sisältöä oli alkanut kerääntyä tamponin ympärille.

Pysyviä tuhoja ei tullut. Putkimies loka-autoineen hoiti viemärit kuntoon parissa tunnissa. Asukkaat olivat jo ennen Helin saapumista aloittaneet kylpyhuoneen siivouksen ja jatkaneet sen loppuun myöhemmin. Vesivahinkokuivatusta ei tarvittu.

Satojen eurojen lasku

Koska oli jäänyt epäselväksi, kuka tamponin oli pöntöstä alas vetänyt, ei Helille vuokranantajana jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin maksaa lasku itse. Hintaa viemärioperaatiolle tuli 713,79 euroa.

– Putkifirma imaisi myös kaivot tyhjäksi, sillä se kannatti tehdä samalla. Lisäksi laskuun tulivat päivystyslisät sunnuntailta ja viemärin korkeapainepesu, jotta tukos saatiin pois.

Pahemminkin olisi voinut käydä

Toisaalta oli kuitenkin käynyt tuuri, kun operaatio ei ollut tullut tämän kalliimmaksi. Kylpyhuoneeseen tulvinut viemärin vesi oli onneksi pysynyt kylppärin puolella eikä ollut ehtinyt levitä olohuoneen laminaattilattialle. Putki ei ollut myöskään hajonnut mistään kohtaa.

– Tuo huomattiin niin nopeasti, että vesivahinkoa ei ehtinyt syntyä.

– Jos asukkaat olisivat olleet poissa kotoa, vahinko olisi ollut moninkertainen. Kahden muun asunnon asukkaat olisivat jatkaneet viemärien käyttöä normaalisti, ja tuohon asuntoon olisi tullut lisää vettä.

Muistutukseksi muille

Heli haluaa muistuttaa muita siitä, että tamponia ei todellakaan kannata vetää vessanpöntöstä alas. Asiaa ei voi perustella sillä, että ei se tamponi ole ennenkään jumiin jäänyt. Yksi kerta voi riittää tukkimaan putket.

– Väitän, että tämä 700 euron lasku on halvimmasta päästä siinä suhteessa, mitä tällainen operaatio voi maksaa. Olen ollut siivoamassa näitä tapauksia putkiliikkeiden kautta, joten tiedän, mitä tuhoa ne voivat aiheuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja