Eteneekö sote? Hallituspuolueilta odotetaan vastauksia tänään

8:14
Saadaanko sote viimein maaliin? – Uutisaamussa vieraana kansanedustajat Arja Juvonen ja Ilmari Nurminen

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmiltä odotetaan tänään kuittauksia sote-ratkaisulle. Sovun syntymisestä sote-ministerityöryhmässä kerrottiin jo perjantaina, mutta sovun sisällöstä ei ole kerrottu virallisesti vieläkään julkisuuteen.

Lakipakettia kirjoitettiin puhtaaksi viikonlopun aikana, minkä jälkeen se on ollut eduskuntaryhmien käsiteltävänä.

Vuosikausia väkerrettyä uudistusta on laitettu kokoon nyt nopeasti. Sote-ministerit sopivat kokonaisuudesta vain kaksi viikkoa sen jälkeen, kun lakiluonnoksen lausuntokierros oli päättynyt.

Muun muassa yksityistä sosiaali- ja terveysalaa edustava Hyvinvointiala HALI ry on kritisoinut nopeaa etenemistä. Sen arvion mukaan kaikista yli 700 lausunnonantajasta jopa puolet ei uskonut siihen, että uudistus turvaa yhdenvertaiset palvelut.

Hallitus aikoo pitää kiinni aikataulusta

Korjaustoiveita tuli muutoinkin paljon. Ne liittyivät kuntien ja maakuntien rahoitukseen, maakuntien asemaan, ostopalveluihin, ulkoistussopimusten mitätöinteihin sekä Uudenmaan erillisratkaisun perustuslainmukaisuuteen.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi kaksi viikkoa sitten STT:lle, että lukuisista korjaustoiveista huolimatta hallitus aikoo pitää kiinni suunnitelmastaan tuoda lakiesitys eduskuntaan joulukuussa.

Sote-uudistuksen tähtäimenä on tälläkin kaudella siirtää sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuu kunnilta ja kuntayhtymiltä vahvemmille alueille.

Suomeen perustettaisiin 21 itsehallinnollista sote-maakuntaa. Lisäksi vastuullisena on Helsingin kaupunki.

– Kentällä uudistus on kuitenkin otettu vastaan sillä tavalla tyytyväisenä, että merkittäviä ja isoja puutteita hallituksen esittämässä mallissa ei ole, mutta yksityiskohtia täytyy tarkentaa, Kiuru tulkitsi syyskuun lopulla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja