MTV Uutisten tiedot: Hallituksen uusi sote-esitys parantaa vain hieman maakuntien rahoitusta – eduskunnassa edessä kova vääntö

3:12

Riittävätkö rahat tulevaisuudessa sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluihin? Tämä on monessa maakunnassa suuri huoli, kun puhutaan sote-uudistuksesta.

MTV Uutisten tietojen mukaan hallituksen sote-ryhmän perjantaina sopima esitys parantaa vain hieman maakuntien tarveperusteista rahoitusta. Erityisesti Uudellamaalla toiveissa ollutta suurta parannusta ei ole tulossa.

Suurimpia lausuntokierroksella esille tulleita maakuntien ja kuntien rahahuolia pyritään uudessa esityksessä hälventämään, mutta merkittäviä muutoksia pohjaesitykseen ei ole toistaiseksi tulossa.

Erityisesti suuret kaupunkiseudut ovat olleet huolissaan siitä, jääkö niille tarpeeksi rahaa erityisesti koulu- ja varhaiskasvatuspalveluihin.

Uuden esityksen sisällään pitämien muutosten pieni mittaluokka voi aiheuttaa vielä kriittistä käsittelyä hallituspuolueiden eduskuntaryhmissä ensi viikolla.

Uusi esitys on helpottamassa jonkin verran myös palveluiden hankkimista yrityksiltä ja järjestöiltä, mutta suuria ulkoistamisia ei sallita. Pääsääntönä on edelleen se, että julkinen sektori eli niin sanottu sote-maakunta on päävastuussa palveluista.

Esimerkiksi vuokralääkäreiden käyttöä aiotaan kuitenkin helpottaa. Ulkoistamisen sääntöihin ei ole tulossa suuria muutoksia verrattuna pohjaesityksen monituottajamalliin.

Ylen saamien tietojen mukaan Savonlinna ja ympäryskunnat saavat säilyttää sairaalansa ja seutu kuuluu jatkossa Etelä-Savoon. Tämä Itä-Savon kohtalo on ollut erityisesti keskustalle tärkeä kysymys.

Kiuru: lausunnot on käsitelty

Uudistuksen viime vaiheessa on epäilty sitä, onko sotesta annetut lähes 800 lausuntoa ehditty edes lukea.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan on.

– Tässä on ollut kymmeniä virkamiehiä lukemassa lausuntoja. Me saimme todella paljon lausuntoja. Kaikki lausunnot on käsitelty ja niiden pohjalta on tehty muutokset, joita Marinin hallitus tekee sote-uudistuksen läpiviemiseksi, Kiuru kertoi lauantaina MTV Uutisille.

Kiuru ei vielä tänään kommentoinut uuden sote-esityksen yksityiskohtia.

– Parhaillaan kymmenet virkakunnan edustajat kirjoittavat kuumeisesti kokonaisuutta puhtaaksi. Alkuviikosta kokonaisuus julkistetaan. En lähde tässä vaiheessa avaamaan yksityiskohtia, hän totesi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja